Guzel Jahhina “Zuleihha avab silmad”


Talunaine Zuleihha Valijeva elab ühes Tatari külas. Ta on Murtaza abikaasa; nad abiellusid, kui Zuleihha oli 15-aastane. Nad on matnud neli tütart, kes üks teise järel sündisid ja surid enne romaanis kajastatavaid sündmusi. Zuleihha on töökas ja jumalakartlik naine, kuigi kogu aeg kahtleb selles. Hoolitseb majapidamise ja põllu eest, ohverdab andamit külavaimudele. Üritab kõigest väest olla tubli ja abiks oma rangele mehele.

Zuleihha haaras kaltsu ja roomas vett pühkides põlvili põrandal. Tonksas pealaega vastu mehe kõvu, otsekui raudseid jalgu. Kogus lapiga sulavett nende ümbert, julgemata pead tõsta. Tema paremale käele astus suur torkiv vilt. Zuleihha tahtis käe selle alt ära tõmmata, kuid vilt surus sõrmedele nagu kivi. (lk 40)

Ühesõnaga Zuleihha elab tavalise naise tavalist elu, siis kui “naiste õigusi” veel ei olnud.

Aga ühel päeval tapab punane komissar Murtaza ning Zuleihha kui kulaku naine saadetakse kodukülast ära. Kuhu? Küsi Allahhi käest.

Sellest, mida Zuleihha ja tema saatusekaaslased pidid üle elama, on kirjutatud palju dokumentaalromaane ja mälestusi, tehtud filme. Ent alati paneb imestama, et inimene elaski üle, jäi ellu. Vähe sellest – suutis säilitada väärikuse, muutus vaimselt tugevamaks.

“Ja lisaks veel üks asjakohane vanasõna”, ütles Isabella. “Partir, c´est mourir un peu. Ära sõita on nagu natuke surra.”

Juzuf teadis juba palju prantsuse vanasõnu, lõbusaid ja täpseid – armastuse, sõja, kuningate ja meremeeste, lammaste ja munapudru kohta. Aga see tundus olevat kurb, poleks nagu üldse prantslaste oma.

“Kas ei ole mõnda teist, lõbusamat?”

“Anna andeks, ma tahtsingi öelda midagi muud. Siin on teine vanasõna. Pour atteindre son but il ne faut qu´aller. Et sihini jõuda, pole inimesel vaja teha muud kui minna.” (lk 358-359)

Ja võib-olla on tõesti nii, et inimene suudab paljusid asju üle elada ja hakkama saada ilma paljude asjadeta, kui tal on kuhu või Kelle juurde minna.

***
Ilmunud: Tänapäev, 2017
Tõlkinud Jüri Ojamaa

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Aleksandra Gontšarova
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga