Norman Ohler “Patsient A. Uimastid Kolmandas Reichis”

II maailmasõja käsitlusi on ilmunud erinevaid, võiks öelda, et II maailmasõda on enim uuritud periood maailma ajaloos. Sõja ühte võtmeisikut, Adolf Hitlerit on samuti uuritud erinevatest vaatepunktidest.

Sõjasündmustele ja Adolf Hitleri tegudele annab uue vaatepunkti Norman Ohler. Oma uurimuses käsitleb ta uimastite kastutamist II maailmasõjas.

Hitleri võimule tulekuga algas suur sõda uimastite ja nende kasutamise vastu Kolmandas Reichis, mis lõpeb sellega, et riigijuht, kõrgemad sõjaväelased ning lisaks sõdurid ja tavakodanikud olid sõltuvuses erinevatest kangematest ainetest.

Loetud raamat tekitas palju küsimusi.

Kas II maailmasõja algus oleks kulgenud teisiti, kui sõduritele poleks antud pervitiini? Kui palju mõjutas sõja lõppu Hitleri sõltuvus erinevatest narkootilisest ainetest? Kas kainena oleks Hitleri käsud teised olnud?

Raamat otseseid vastuseid anna, aga paneb mõtlema võimalikele teistele lahendustele.

Autor Norman Ohler on teinud põhjaliku eeltöö. Töötatud on läbi suur hulk arhiivimaterjale, mis varem kättesaadav polnud.

Raamat pole kindlasti kerge lugemine. Hea, kui on olemas ka taustteadmised II maailmasõja sündmuste kohta. Samas on tekst voolav ja kaasahaarav.

***
Ilmunud: Helios Kirjastus, 2017
Tõlkinud Elina Adamson

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sigrid Teppart
Sõle raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga