John Berendt “Langevate inglite linn”

Ameerika ajakirjaniku ja kirjaniku John Berendti (s. 1939)  romaan viib meid alustuseks 1996. aasta 29. jaanuari õhtusse, mil kuulus Fenice ooperiteater põleb peaaegu maani maha. Kolm päeva pärast tulekahju Veneetsiasse saabunud raamatu autorist saab otsekui kriminalist, kes siseneb selle salapäraselt tabamatu linna olemusse  ja avab meile samm-sammult tulekahju tagamaid ja teatriülesehitamise kaleidoskoopilist lugu.

Nii Veneetsia ise, kui ka kõik , mis selles linnas aset leiab, on täis salapära. Miski pole üheselt selge, kõik on mitmeti tõlgendatav. Ja sündmuste otsad suubuvadki lõpuks ikka vette. Veneetslased iseütlevad selle kohta, et miski pole tõene, sest tõde on muutuv ja et see ongi Veneetsia efekt. Autor nagu tõeline veneetslane ei annagi millegi ega kellegi kohta otsest hinnangut. Tema hea vaatlusoskus, olude tundmine ja empaatia annavad lugejale ise võimaluse oma arvamus kujundada.

Uue teatrihoone avamine leiab aset 2003. aasta detsembris. Kaheksa aasta jooksul toimunud teatri taastamise ja tulekahju uurimise taustal avab Berendt meile terve galerii omanäolisi tegelasi, kelle kaudu avaneb omakorda erakordne linna ajalugu. Nende värvikate tegelaste üksiklugudest kujuneb välja suurejooneline Veneetsia atmosfäär oma maagias ja salapäras.

Kuna kõik raamatus olevad tegelased kannavad oma tõelisi nimesid, siis võib kirjutatut nimetada ka dokumentaalromaaniks.

***
Ilmunud: Pegasus, 2008
Tõlkinud Victoria Traat

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Virve Edro
Nõmme raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga