Gregory David Roberts “Shantaram: esimene raamat”

Autor Gregory David Roberts on kirja pannud oma eluseikadel põhineva paeluva loo, mida vürtsitab ka kirjaniku enda fantaasia.

Olles raamatu läbi lugenud, peab tõdema, et tegu on üle hulga aja sellise teosega, mille saab selle mahukusest (464 lk) hoolimata niiöelda ühe hingetõmbega läbi lugeda.

Raamatu peategelane on kirjanik ise, kelle elu ühel hetkel karidele jooksis – abielu lagunemine ja tütre hooldusõigusest ilmajäämine viisid mehe uimasite pruukimiseni ning kogu agoonia kulmineerus relvastatud röövide sooritamisega. Viimase asjaolu tõttu pisteti mees kinninabimisel Austraalias vanglasse ning karistust oleks ta pidanud kandma 16 aastat. Aga, aga, aga… Mehel õnnestus ühe kaasvangiga range režiimiga vanglast päise päeva ajal põgeneda. Plaan oli pageda Euroopasse, kuid vahepeatus – India – osutus kogemuseks, millest mees ei suutnud 10 aastat loobuda.

Shantaram I osa peegeldabki just mehe väärtushinnangute ümberkujunemist kaunis-koledas Indias. See on lugu sellest, kuidas pätist saab heategija, kuidas kurjategija suudab andestada teda peksvatele vangivalvuritele, kuidas jõutakse arusaamisele enda tegude tagajärgedele ning kuidas läbi oma tegude luuakse uut mina-pilti. Maal, kus privaatsus ning puhas vesi on luksused. Maal, kus inimesed suudavad elada väga tihedalt üksteise kõrval, mis näitab kui suuremeelsed nad on. Maal, kus rikkus on kõrvuti lokkava vaesusega. Maal, kus sind võidakse avarii põhjustamise eest kohaliku rahvamassi poolt kätega lõhki rebida. Maal, mis on hoolimata selle rasketest elutingimutest täis naeratavaid inimesi. Kõike seda kirjeldab autor Greogry David Roberts läbi oma elukogemuste Indias. Mees hakkas armastama seda maad.

Soovitan kõigil lugeda!

***
Ilmunud: Varrak, 2011
Tõlkinud Riina Jesmin

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe ka järge:
Shantaram: teine raamat (Varrak, 2011)

Helen Reiser-Liim
Kalamaja raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.