Hyeonseo Lee ja David John “Seitsme nimega tüdruk: Põhja-Korea ülejooksiku lugu”

Tervele maailmale on viimasel ajal aina rohkem uudiseid, lugusid ja kõneainet pakkunud Põhja-Koreas toimuv. Tundub uskumatu, et siiani eksisteerib selline riik, mis on nii suletud, rahvas niivõrd ajupestud ning seda kõike juhib vaid üksainus inimene.

Raamat “Seitsme nimega tüdruk” annab põhjaliku ja põneva ülevaate Põhja-Korea lähiajaloost ning igapäevaelust läbi autori Hyeonseo Lee silmade.

Hyeonseo Lee lugu räägib Põhja-Koreast põgenemisest, tohutust vaevanägemisest ja hakkama saamisest Hiinas. Lõpuks jõuab Hyeonseo Lõuna-Koreasse, kus temast saab Põhja-Korealaste inimõiguste eest võitleja. Kogu selle tohutu seikluse taustal avaneb pilt Põhja-Korea elu-olule, tema perele, nende päästmisele ja paljule muule põnevale, ent samas nii kohutavale.

Lahkumine Põhja-Koreast ja saabumine välismaailma on sootuks erinev kui mistahes muu riikide ja kultuuridevaheline migreerumine. Võiks arvata, et neil, kes sellest maailmast välja murravad, on tunne nagu nad saabuksid paradiisi. Tegelikkuses on see väga raske mitmetel eri põhjustel – nii vaimselt sulandumine ja hakkama saamine pärast sellist ajupesu, finantsiliselt hakkama saamine kui ka mõnel määral igatsus oma kodumaa vastu.

Raamat tekitas lugedes palju vastakaid tundeid – ülimalt kaasahaarav ja põnev, kuid samas kõhedust tekitav, mõeldes, et kõik on reaalselt juhtunud ja juhtub praegugi veel. 

***
Ilmunud: Helios, 2016
Tõlkinud Kaido Kangur

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

 

Simone Peterson
Tallinna Keskraamatukogu praktikant

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga