Jaak Juske “Sada põnevat lugu Eesti Vabariigist”

Eesti riigi suurjuubeliks projekti raames kogutud aja vältel talletunud lookesi Eesti Vabariigi 100-aastasest ajaloos. Juhtumisi ja seiku, mida on kuuldud lapsepõlves vanematelt ja vanavanematelt nagu suurõnnetus Kilingi-Nõmmel, Männiku laskemoonaladude plahvatus või meie laululava ehitus, mis tulevad tuttavad ette ja mõni, mis puudutas ehk ennastki – muusikali „Pipi“ esimene lavastus või meie kangelaste Paul Kerese ja Georg Otsa lahkumine – mäletan neid tohutuid leinajate masse ümber Estonia kontserdi- ja teatrimaja, kes soovisid suurkujudega  hüvasti jätta. Tšernobõli katastroofi ja Estonia huku valus puudutus. Tänastele noortele  teadmata ja tundmata sündmused, mis ei tohiks unustusse vajuda.

Härra Juske lihtsad ja selged  artiklid. Tõele au andes, ei leia ilmselt ajaloolane sealt midagi uut, kuid tavalugejale on nii mõnigi teadmine uus, huvitav ja isegi ehk põnev. Kasvõi seegi, et meie seas on veel elus inimesi, kes viibinud meie riigi sünni juures, küll lapsena, aga uhke tunne võib neil ikka olla.

Autori sõnul ei olnud valikute tegemine kerge. Ärgu autor  pööraku tähelepanu mõne inimese süüdistusele blogipostituste või artiklite kaaperdamises, ja seda enam, et ka Juske ise tunnistab, et ei pidanud autoritega läbirääkimisi ning ei viidanud korralikult, aga ajalugu peaks kuuluma kõigile ja usun, et ka autor on tänulik iga uue killu eest, mis toob valgust meie ühisele minevikule.

***
Ilmunud: Pegasus, 2017

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

1 thought on “Jaak Juske “Sada põnevat lugu Eesti Vabariigist”

  1. Teiste tekstide kaaperdamine ikka ei kõlba kuhugi. Juske oli ebaaus ja seda ei saa muuta, sest ka tema vabandus on n-ö mokaotsast. Ajalugu kuulub küll kõigile, aga kirjapanekud ajaloo kohta kuuluvad ikka nende autoritele ja neile tuleks vähemasti korrektselt viidata.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga