Mia Kankimäki “Asjad, mis panevad südame kiiremini põksuma”

Mia Kankimäki on 38-aastane soomlanna, kes keskeakriisis olles jätab oma töö kirjastuses,  võtab omale vaba aasta ning otsides toetuseks stipendiume,  sõidab aastaks Jaapanisse Kyotosse, et tutvuda põhjalikumalt X sajandist pärit jaapani õuedaami Sei Shõnagoni ja tema kirjutatud „Padjaraamatuga“.

Vaatamata sellele, et Mia ei tunne Kyotos kedagi, ta ei oska ka jaapani keelt, tunneb ta Seiga hingesugulust, olles lugenud  tema „Padjaraamatut“ inglise keeles.  Õuedaami nimekirjad talle olulistest asjadest on kui tänapäevased blogisissekanded.

„Padjaraamatu“ originaal on aastasadadega hävinenud. Säilinud on erinevad variandid, mida tõlkijad läbi aegade on oma tahtmist mööda lühendanud ning kohandanud. Mia püüab panna ennast võimlikult sarnasesse olukorda õuedaamiga, viibida paikades, kus temagi võis olla käinud.

Mia reisi Jaapanisse on kirjeldatud sedavõrd kaasahaaravalt, et lugejalgi on võimalik kogu see teekond kaasa teha, nautida kirjeldusi nii jaapani arhitektuurist, kultuurist, söögist kui võluvast loodusest. Ning hakata koostama oma nimekirjasid meeliülendavatest, ärritavatest, südant kiiremini põksuma panevatest asjadest.

***
Ilmunud: Varrak, 2018
Tõlkinud Triin Tael

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Anu Sepp
Sõle raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga