Toomas Sulling “Südamega südamest: südamekirurgi poole sajandi töö kogemus”

Möödunud aasta novembris ilmus Eesti südamekirurg ja Grand Old Man Toomas Sullingu raamat „Südamega südamest: südamekirurgi poole sajandi töö kogemus“. Teoses võtab Eesti üks läbi aegade hinnatuimaid tipparste kokku oma meditsiinilise teekonna, mis pakkunud unetuid öid ning üliinimlikke pingutusi oma eesmärkide poole püüdlemisel ja edu saavutamisel. Samuti näeme eellugu tema poolt valitud maastikule jõudmisest. Värvikates tagasivaadetes meenutatakse muuhulgas neljasadat koera, kelle kaudu prooviti omal ajal revolutsiooniliselt kirurgiat arendada ja läbimurdeid saavutada ning nelja tuhandet operatsiooni läbi viiekümne viljaka tööaasta.

Meditsiiniterminite ning erialaste fotodega rikastatud liigutavad leheküljed kirjeldavad võitlust Eesti patsiendi parema teenindamise nimel ja vastavaid saavutusi. Trotsi ja tahtejõuga läbi halli kivi läinud visa tohter valgustab lugejat detailidega, kuidas tema entusiastlik meeskond nõukogude ajal väljakutsetega hakkama sai ning kuidas head juhused olid sel teel suureks abiks.

Peatutakse ka teemal, kuidas Mustamäe haiglas opereeriti eriprojekti raames spetsiaalselt soomlasi, et Eesti patsientide heaolu eesmärgil väärtuslikku lisaraha saada ning käsitletakse ülevaatlikult, kuidas 1990ndatel alustati keerukamaid operatsioone töötaval südamel.

Aukartustäratava elutööga kogenud autor avab lugejatele nii humoorikaid anekdootlikke seiku oma pikast karjäärist haiglamiljöös kui ka otsustavatest minutitest läbirääkimistelaua taga. Tõsine, rahvatervist puudutav teema kulgeb käsikäes üldinimlike hetkede ja pisukese elulise huumorivarjundiga. Näitena kirjeldatakse raskeid operatsioone, kus käis võidujooks ajaga ning kus märgid näitasid kaotust, kuid imed ja soodsad kokkulangevused tagasid lõpuks ikkagi uskumatu võidu.

Tegemist on hariva, tervist väärtustava ja mõtlemapaneva raamatuga elust ja arstiteadusest, mis puudutab iga lugeja südant.

Viiskümmend aastat Eesti meditsiinis endast kõike välja pannud tark, andekas ja rahva armastuse pälvinud doktor Sulling räägib oma raamatu kaudu inimestega südamest südamesse. Mälestuste jäädvustamise nimel sule haaranud ja ennast ajalukku kirjutanud arst, kes astunud pool sajandit tuhandete lõikuste jooksul eriterasest skalpelliga surmale vastu, et võita kriitilisele patsiendile lisaaega selles maailmas.

***
Ilmunud: Pilgrim, 2017

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Andre Tamm
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga