Leena Putkonen, Mari Koistinen “Toidusaladused: tarkade valikute jälil”

Igasugused vaidlused toiduainete kasulikkusest ja kahjulikkusest käivad juba 20. sajandi keskelt. Vahel tundub olevat see ajendatud olevat toiduainetööstuse tulusaamisest või poliitikute häältelootusest. Siis tulevad teadlased välja uute uuringutulemustega ja kogu eelnev „tõde“ pööratakse peapeale. Kus aga tegelikult  siis peitub tõde? Tundub, et tegelikult organism saab ise väga hästi aru, mida ta vajab ja mis on talle raskesti omastatav. Lihtsalt tuleb osata oma keha kuulata. Oluline on, et toit oleks ökoloogiliselt puhas ja naturaalne. Mõistlik on vältida liigset keemiat ning see, mida sööd, peaks olema eale  vastav ning tasakaal võiks valitseda nii loomse kui taimse toidu vahel.  Loomse toidu puhul on mõistlik kasutada ära kõik, mida saadakse, ka subproduktid.

Pole tarvis kalleid supertoite, kõike neis leiduvaid toitaineid saab tavalisest mitmekülgsest ja taimeküllasest toiduvalikust. Parim valik on kodumaine. Oma toidu valikul tasub seega järele mõelda, kuidas mitmekülgselt toituda. Ükski toit ei ole tabu ega suures koguses vajalik. Eelistatud olgu täisteratoidud, mitte rafineeritud ja surrogaatroad, või ka loodusannid, kuid see eeldab nende head tundmist. Ka magusat saab asendada erinevate maitsetaimede ja looduslike maitseainetega ning pole ka mõistlik vältida kõiki lisaaineid, mida toidutööstuses kasutatakse, sest osa neist on vajalikud ning kasulikud. Ulukiliha on küll tervislik, kuid see võib sisaldada pliid tänu laskemoona koostisele. Eelistada võiks lähitoitu, kuna see on kontrollitav ning pakub tööhõivet kohalikele inimestele.  Loomse toidu puhul on päevakorral tihti ka eetilised probleemid.

Üle ei maksa pingutada ka taimedieetidega. Pealegi on taimetoitluse erinevad piirid hägustunud, tuleks leida lihtsalt oma elustiilile vastav, nauditav ning eetiline valik.

Nõuannete kohaselt paljud piimasaadused on töödeldult vanemale organismile vastuvõetavamad, sisaldades kasulikke baktereid, lastele sobib ka vähem ümbertöödeldud piim. Eelistada tasub alati vitaminiseeritud tooteid. Ka rasvade suhtes tuleks jälgida, mida sööd. Pigem tarbida pehmeid ehk taimseid rasvu, mis ei koorma nii olulisel määral veresooni.

Raamatus on palju häid ja mõistlikke soovitusi koondatult tumedatele vahelehtedele pealkirja all „Viiteid tarkadeks valikuteks“. Loomulikult valiku enda jaoks teeb igaüks meist ise. Selge on aga see, et eelistada võiks võimalusel öko- ehk mahetoitu, õiglase kaubanduse saadusi ning vältida geenmuundatud toiduaineid.

Tegelikult on raamatus palju enam erinevaid nõuandeid ja soovitusi. Kas neid kõiki on võimalik ja mõistlik järgida – otsustagu lugeja ise.

Õigeid valikuid ja mõistlikku tarbimist!

***
Ilmunud: Ühinenud Ajakirjad, 2018

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga