Sarah Winman “Imeliste sündmuste aasta”

Väga hea ja väga vaikne-rahulik raamat, mida loed pisut hinge kinni pidades, sest… kohati on ilus-valus ja kohati on kõik kuidagi liiga lõplik. Ja raamat lubab end rahulikult lugeda ja ei pane üldse pahaks kui minusugune rööprähkleja vahepeal veel mitut raamatut loeb ja muudki teeb. See raamat ootab rahulikult ja võtab mind kui lugejat taas hellasti käekõrvale, oma peategelase imeliste… imede juurde.

Poeetiline raamat justkui sunnib või inspireerib ka raamatu tutvustust tavapärasest luulelisemalt kirja panema. Kui vaid suudaks, muidugi…

Ja raamatu kaanekujundus (sh sisekaas ja tiitelleht) on kaunis ja vägagi asjakohane. See on sarnane originaaliga, kuid ikkagi täiesti oma moodi. Imeline…

Raamatu peategelane on üks väga vana naine: Marvellous Ways.
Ja raamatu ingliskeelne pealkiri on: The Year of Marvellous Ways.
Juhus? Vast mitte…

Marvellous’i kohta on öeldud, et ta oskab imehästi oodata heade asjade saabumist oma ellu. Tema kohta on veel öeldud, et ta isa oleks pidanud talle nimeks panema Patience (Kannatlikkus).

Ja ta oskab imehästi rääkida oma pikast elust, mis on olnud imeline… kohati imeliselt raske ja ka imeliselt kannatlikkust nõudev. Need elule tagasi vaatamised nõuavad ka lugejalt kannatlikkust ja hoolikat järje pidamist. Ja aru saamist, et mis on parajasti see ajalooline taust, mis Marvellous’i meenutustega haakub. Ja kuhu paigutuvad kõik need saladused, mis järjest avanevad…

See on kõigega hüvasti jätmise raamat, mille lõpp on eriti ilus:

Marvellous jättis kõigega hüvasti. See võttis aega, sest ta tundis metsa ja jõge nagu oma taskut ega tahtnud midagi vahele jätta. See olnuks ebaviisakas. Ta oli alustanud noortest pajudest. Marvellous tänas oma elu eest ning iga lille, puu ja põõsa eest, mis olid näidanud tema noorust, keskiga, igatsust, keha kahetsust, naeru, plaane, väsimust ja kogu tema saatust. /…/

Naine istub veel viimast korda sildumiskivile. Tal napib hingeõhku. Aeg on otsa saamas. /…/ Marvellous teab, et sellest hetkes on kõik koos, sest see on ta viimane eluhetk, viimane küllusehetk – ja ta teab, et see hetk ongi armastus (lk 315-316)

Kirjastus tutvustab seda raamatut, lubab pisut sisse piiluda ja on kokku korjanud erinevad raamatublogide sissekanded.

***
Ilmunud: Varrak, 2017
Tõlkinud Kristina Uluots

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ester Liinak
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga