Mark Williams “Danny Penman. Ärksus: tee rahuni pöörases maailmas”

Meid on õpetatud tegutsema kiirelt, hästi ja mitmeid asju korraga tehes, et olla tubli ja edukas. Pidevalt kiire elutempo juures võid lõpuks jõuda olukorda, kus lendad justkui kinnisilmi läbi elu, olles sageli väsinud, kurb ja masendunud.

See raamat koos meditatsioonide CD-ga on teejuhiks ja õpetajaks, kuidas samm-sammult jõuda õnne ja rahulolu poole, et tunda end pingevabamalt, peletada muremõtteid ning tuua oma ellu juurde rohkem elurõõmu  ja kirkust.

Sisuliselt on ärksus see olek, kus sa jälgid heasoovlikult ja tähelepanelikult oma tundmusi praeguses hetkes. Kui me saame tulla oma mõtete juurest ära reaalaega, oma kehasse, oma hingamise juurde, et siin vaadelda oma mõtteid ja tundeid kui heatahtlik kõrvalseisja, olles nõnda neist vähem kaasa haaratud, siis see muudab paljut. Ärksuses ei ole vaja mõistust välja lülitada, vaid teadvustada endale orukorda sellisena, nagu see on, mitte nii, nagu see sinu arust olema peaks. See on olemise kunst, kus pole vaja pidevalt võrrelda enda vastavust nõutavatele standarditele, anda hinnanguid ja olla krooniliselt pinges ja mures. Ärkvelolek aitab meil olla rohkem kohal ja mitte ainuüksi tormata läbi elu, vaid aitab meil elu rikkalikumalt elada.See  kaheksanädalane kursus sisaldab kahte osa: esimene neist on mediteerimine, mida soovitatakse kaasasoleva CD saatel iga päev  teha; teine on kombemurdja, mis aitab tasapisi muuta sissekulunud harjumusi, mis hoiavad sind negatiivsete mõtete või murede lõksus.

Raamat põhineb sageli näidetel elust, inimeste lugudel ja kogemustel ning mismoodi on need aidanud muuta mõtteid ja arusaamisi või elu üldse. Järgnevalt lugu sõiduõpetajast, kes avastas enda jaoks ärksa mediteerimise.

Sõiduõpetaja Jason: ”Pidin õppima püsima terve päeva rahulikuna ja päeva lõpus lõõgastuma. Proovisin mitut spordiala, aga ükski neist ei tõmmanud mind eriti enda poole. Proovisin joogat ja sain kohe aru, et just neid harjutusi  ja ärksat mediteerimist ongi mul vaja. Taipasin, et olin oma kehast täiesti eraldunud. Tajusin seda vaid vaevu.

Kogu mõju nägemiseks kulus vaid paar nädalat, aga hakkasin aegamisi, sammhaaval saavutama elu üle mingisugust kontrolli. See on andnud mulle uue vaatenurga, mis on mu töös erakordselt kasulik. Nüüd aiman õpilaste vigu paar hetke enne nende juhtumist ette. Lisaks on mul tekkinud üllatavalt palju empaatiat, mis aitab efektiivsemalt õpilaste hirmude ja muredega toime tulla.

Alles eelmisel nädalal tagurdas üks algaja autojuht vastu teepiiret. Aasta tagasi oleksin plahvatanud, aga seekord tõmbasin paar korda sügavalt hinge ja ütlesin iseendale: ”Selle jaoks ongi kindlustus”.”  (Lk 96)

Kuigi kõik  see vajab aastatepikkust täielikku pühendumust, on teaduslikud uuringud näidanud, et see on avaldanud tähelepandavat mõju inimese tervisele, muutes elu tasapisi nauditavaks ja rahulolu pakkuvaks ning efektiivsemaks iga päeva nii tööl kui kodus.

***

Ilmunud: Pegasus 2013, 2016
Tõlkinud Tanel Veske

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Lii Räämet
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga