Leila Eerits “4 m²: kogemata vanglasse”

Tõsieluline lugu sellest, kuidas ilusalongist sai erootilise massaaži salong. Ja kuidas õigussüsteem pidas seda seadusega keelatud tegevuseks – kupeldamiseks. Seadusega keelatud tegevustega tegelemine võib aga kaasa tuua kinnimajja sattumise, sedasi kogemata…

Raamatu autorile-peategelasele oli see muidugi paras šokk. Sellise kena ja korraliku kodanikuna, kauni ja hoolitsetud välimusega daamina polnud just tore sattuda mingi masendava räpa sisse, igasuguste kontrollivate piirangute alla. Jah, meie „eurovanglad” pole kindlasti parimad, kuid see on kindlasti edasiminek võrreldes nõuka-ajast päranduseks saaduga.

Ehk pakub lugemiselamuste blogi lugejatele muuhulgas huvi, kuidas kinnimajas raamatukogus „käiakse”:

„Raamatukogu asub avatud vanglas. See tähendab seda, et kui oled juba süüdi mõistetud, siis paigutatakse sind teise korpusesse, kus on paremad liikumisvõimalused, sealhulgas ka raamatukogu külastus kindlatel kellaaegadel. Nii ma aru sain. Kuna meie asusime täispiirangutega osas, siis toodi raamatukogu kongiukse taha. Kinnipeetutele jagati raamatukogu kirjanduse nimekiri ja soovitud raamatute saamiseks tuli täita avaldus. Avaldused korjatakse ära õhtuse loenduse ajal, kuid meie polnud seda nimekirja veel saanudki. Karjusime valvurile järele, et kus on siis raamatute nimekiri. Öeldi, et neil pole, ja üle õla visati juurde: „Küsige nimekirja kontaktisikult, kes tuleb ülehomme teie  juurde.” Kuid avaldused tuli anda ära täna õhtul, et homme raamatuid saada. Vaat siis, kui tore süsteem.

Hea küll mõtlesin endamisi. Kirjutan midagi, mis meelde tuleb, ja jään lootma, et need raamatud siiski selles 150 raamatu nimistus olemas on. Nimekirja sai… Kokku viis raamatut, kuna rohkem pole korraga lubatud.” (lk 34-35)

Et siis… üsna huvitav, aga samas ka masendav lugu.

Ja mind hämmastas autori-peategelase suhtumine… et justkui teeks maailm talle väga-väga liiga, kui tema „seaduserikkumine” mingid tagajärjed kaasa tõi.

Kirjastus tutvustab raamatut nii ja lubab ka lahkesti sisse piiluda:
Leila Eerits. 4 m²: kogemata vanglasse

***

Ilmunud: Petrone Print, 2017

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ester Liinak
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga