Adam Kay “See teeb haiget: nooremarsti salajased päevikud”

Adam Kay töötas Inglismaal arstina kuus aastat, kuni pidi dramaatilise juhtumi tõttu karjääri vahetama. Nüüd töötab autor telemaailmas komöödiasarjade stsenaristina. Tekstist tuli tõesti välja humoorikas ellusuhtumine, seda ka raskete tööperioodide ajal.

Raamat ise on põnev ning käsitleb päevikuvormis arstide rõõme ja muresid ning töös ette tulnud vaimukaid hetki. Vahel tekivad need kurnatusest ja mõtlematusest, vahel patsientide rumalusest. Hoiatusena nii palju, et Kay viimaseks töökohaks oli sünnitusosakond, nii et muidugi kajastatakse ka töö kurvemaid pooli. Kuigi autor suutis paljudele töölõikudele läheneda huumorivõtmes, tuli siiski välja austus ameti vastu ning oluliste teemade üle ta ei naljatlenud. Raamatu teine pool ongi veidi tõsisem. Teosest tuleb hästi välja ka see, kui oluline on Suurbritannias arstina töötades kutsumus – palk on pigem nigel ning ületöötunde ei tasustata. Ka pole töötajatele garanteeritud puhkused ja vabad päevad, tööle kutsutakse isegi mesinädalat veetvaid arste.

Peab mainima, et eestikeelses tõlkes oli paar kummalist sisulis-kultuurilist viga, aga muidu oli ka tõlge hea ja ladus. Raamatut võib soovitada ka inimestele, kes meditsiinist suurt ei tea, sest autor on joonealuste märkuste abil olulisemad terminid ära seletanud.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2018
Tõlkinud Krista Kallis

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Tiina Põldmaa
Pirita raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga