Julian Fellowes “Belgravia”

Meil populaarse teleseriaali Dawnton Abbey autori uus emotsioonidest pingul ajalooline fiktsioon toob elavalt silme ette nii keskklassi kui aadlirahva elud ja nende omavahelise põimumise saatuse iroonia tahtel Londoni ühes jõukamas ja nooblimas piirkonnas Belgravias 19. sajandi I poolel.

Sündmustik algab Waterloo lahingu eelõhtul, 15. juunil 1815, Richmondi hertsoginna inglise koorekihile korraldatud balliga Brüsselis. See on ajaloo üks traagilisemaid peoõhtuid, sest otse ballisaalist lähevad kenad noored mehed sõtta ning suur osa neist ei naase enam kunagi koju. Paljude ballikülaliste ja kogu tollase ühiskonna elu muutub aga sel õhtul jäädavalt.

Raamatu edasine sündmustik leiab aset peamiselt 25 aastat hiljem, 1841. aastal. Sotsiaalselt edukate Trenchardide elu põimub saatuse tahtel läbi Brockenhurstide krahvisoo omaga.

See on raamat suurest armastusest, kirest, ambitsioonidest, reetmisest  ajendatuna soovist elus kõrgemale jõuda, ning lõpuks leitud õiglusest ja õnnest. Samuti kõneleb teos sellest, kuidas uus maailm raputab ärkvele  ka vana,  oma kivistunud tõekspidamistest kinnihoidva aristokraatia ja nõuab kohanemist ja arvestamist kasvava arvu rikaste kodanlastega selleks, et ise ellu jääda ja elujärge säilitada või siis ka leida oma edasisele elule mõte.

Ja alati leidub neidki, kes ei suuda selle kõigega leppida või siis soovivad oma häbituid saladusi igaveseks varjule jätta.

***
Ilmunud: Varrak, 2018
Tõlkinud Lauri Vahtre

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga