Ann Patchett “Bel Canto. Pantvangidraama saatkonnas”

Ann Patchett sai idee raamatu jaoks 1996. aastal Peruu pealinnas Limas toimunud pantvangikriisist, millesse sattusid Jaapani saatkonnas toimunud keisri sünnipäevapidustustel osalenud kõrged riigitegelased ja diplomaadid.

Raamatus „Bel Canto“, mis tähendab tõlkes „ilus laul“, ei avaldata meile, mis Lõuna-Ameerika riigis raamatu sündmused aset leiavad, sest see polegi ju oluline. Oluline on, et mängu tuleb midagi ilusat – muusika! Ooperisõber Katsumi Hosokawa auks on saatkonnas toimuvale peole palutud laulma maailmakuulus sopran Roxane Coss. Paraku aga saab kontsert järsu lõpu kui suursaadiku majja tungib terrorirühmitus.

Ilu päästab maailma… kuid mitte alati, mitte igaühe jaoks, mitte täielikult.

Raamatus on kolm peamist asja: muusika, terror ja armastus.

Kuidas need kokku klapivad ja kummalisel kombel ühes ajas ja kitsas ruumis toimivad? Muusika on ilus ja hea, terror on kole ja paha, armastus aga aitab selle kõigega toime tulla ja leppida, leida ehk ka omamoodi lunastust ja päästet.

See on ilus ja sügav raamat muusikast ja inimsuhetest. Taustaks terrorism ja pantvangi võetud peokülalised. Väga nauditav lugemine, kuigi tead, et läbinisti, 100% õnnelikku lõppu sellel lool ei saa olla. Aga loodad ikka, et äkki siiski …

Ma ei tahtnud seda raamatut väga kiiresti lugeda, pigem nautisin tegelaste tagasivaateid oma elule ja suhetele ning elasin kaasa raamatu sündmuste ajal arenenud inimsuhetele ja armastusele nii muusika vastu kui ka inimeste vahel.

„Stockholmi sündroom“ tabas kummalisel kombel ka mind, kes ma lootsin, et terrorirühmitusse värvatud lapsed, 2 teismelist tüdrukut ja kauni lauluhäälega poiss jäävad siiski ellu, aga …

„See on maailm, kus keegi kirjutas kunagi sellist muusikat, maailm, kus saab seda muusikat nii kirglikult laulda. Kas see ei tõesta midagi? Ma ei usu, et ma peaksin ilma selleta enam päevagi vastu.“ (lk 302)

***
Ilmunud: Tänapäev, 2007
Tõlkinud Evelin Schapel

  • Raamatut on tunnustatud auhindadega: Orange Prize ja Pen/Faulkneri kirjanduspreemia.
  • 2018. a valmis samanimeline film, Julianne Moore’iga peaosas.
  • Kirjastus tutvustab raamatut nii: Ann Patchett. Bel Canto
  • Raamat on üks Tallinna Keskraamatukogu lugemisprogrammi „Raamatuga kevadesse“ raamatutest.

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ester Liinak
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga