Kaisa Lattu “Asjadest lahtilaskmise kunst: oma vähem, ole rohkem”

Osta rohkem!  Tarbi rohkem!  Panusta rohkem! Kas kõike seda ikka on vaja? Millesse õieti peaks panustama? Oleme me selle kõik enda jaoks selgeks mõelnud?

Asjadest lahti  laskmine on tõesti väga raske, aga vabaks saamine on päris mõnus tunne.  Me suudame elada teadlikumalt ja minimalistlikumalt. Aga see eeldab mõtlemise muutmist, elustiili muutmist. Väärtustagem  aega ja koosolemist lähedaste ja toredate kaaslastega. Nagu ütleb ka autor – minimalism võib olla osa su elust, aga ei pea defineerima su elu. Kuidas siis välja murda sellest asjade orjusest, pidevast võistlemisest olemaks teistest parem, ilusam, edukam, rikkam?  Kas me suudame alati vastu seista sotsiaalsele survele  omada rohkem, trügida kõrgemale, saavutada enam?

Tegelikult on ju tore, kui sul on vaid asjad, mis toovad sulle rõõmu, teed vaid seda, mis sind inspireerib, saad oma aega kasutada teadlikumalt, keskenduda suhetele – kõlab ju kenasti. Paneme need asjad oma peas paika ja elu läheb oluliselt lihtsamaks ja tõhusamaks. Pole vaja korjata „igaks juhuks“ või „mustadeks päevadeks“. Ära jää ootama ilmutust või seda „õiget hetke“ asjadega alustamiseks. Vaata enda ümber kriitilise pilguga. Raamat annab alustamiseks lihtsalt nõu: alusta inventuurist ja paberikola vähendamisest.

Igaühel meist on asju, mida ei tarbi juba ammu, aga need võivad olla vajalikud kellelegi teisele. Lahendus – taaskasutus. Raamat isegi loetleb kohad, kuhu saab annetada. Ära mõtle rahale, kuid kõigel ei ole ka emotsionaalset väärtust. Müües mõtle aja- ja energiakulule – kas see on seda väärt?  Pole midagi lihtsamat kui sääst 100%  soodusmüükide arvelt – sul pole seda träni vaja, mida üritatakse kampaaniatega pähe määrida. Hea algus võiks olla ka aeg iseenda seltsis, unustada see arutu võistlemine ja tormamine.  Kinki valides mõtle, kas sa rõõmustaks ise selle kingi üle. Kingiks hoopis kvaliteetaega, elamusi, tervist!

Tee oma kodust koht, kus on mõnus olla, täida see armastuse ja hoolivusega. Naudi oma kodu ja seda, mida teed. Tee korda oma suhted lähedaste, sõprade ja tööga. Ja õpi ütlema EI!  Sa ei pea ka kõigile meeldima, ole sina ise ja omanäoline.  „Ole selline inimene, nagu sa tahad, et su lapsest kasvaks“ – imeline autoripoolne ütlemine.

Kui oleme enda jaoks selgeks mõelnud, et meid  ei tee asjad ja suudame seda mõistetavaks  teha ka oma lastele ning kui kõik oskame väärtustada inimesi enda ümber ja koosveedetud aega, siis loodetavasti muutub ka maailm meie ümber paremaks, puhtamaks ja me jätame endast maha oluliselt väiksema jalajälje.

Raamat annab palju väikeseid nippe ja kavalusi. See võiks olla igaühel käeulatuses, et järge kaotades meenutada, mis on oluline ja kuidas selleni jõuda. Sisult sarnane  on ka Marie Kondo raamat  „Jaapani korrastuskunst“.

Jõudu alustamiseks ja nutikust plaanide elluviimisel.

***
Ilmunud: pilgrim, 2018

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga