Rosamund Pilcher “Kojutulek”

Ma ei ole ammu Rosamund Pilcheri raamatuid lugenud. Nüüd, peale tema igavikku lahkumist (06.02.2019) tegin seda taas. Teda omal kombel tänades selle armastuse eest, mida ta on meile oma lugudega näidanud.

Kirjastuse Varrak peatoimetaja Krista Kaer rääkis 08.02.2019 Ringvaates, et Rosamund Pilcheri fenomen on selles, et ta hakkas esimesena kirjutama suuri suguvõsalugusid. Ta kirjutab oma tegelased väga elusaks ning annab väga hea pildi ka tollest ajastust, milles tegevus toimub, inimestel on väga hea samastuda nende tegelastega.

Krista Kaer Rosamunde Pilcherist: tema teostest leiavad oma lemmikud nii noored kui vanad

„Kojutuleku“ (Coming Home) tegevus algab jõuluajal 1935 ja lõpeb 1945. aasta detsembris.

Judith Dunbar on raamatu alguses 14-aastane koolitüdruk ning need 1935. aasta jõulud on viimased, kui ta on koos oma ema ja väikese õe Jessiga. Judith läheb internaatkooli ja tema ema koos väikese õega sõidavad Singapuri, kus isal on tähtis töökoht.

1935-1945 aastate tähtsaim sündmus, mis kõiki mõjutab, on Teine maailmasõda.

Raamat räägib Judithi elust, kasvamisest-arenemisest nooreks naiseks, tema sõprussuhetest, esimesest ja teisest armastusest, kaotustest ja kaotusvalust. Sõprus ja üksindus, kuhugi kuulumine, koduigatsus …

Judith küll kaotab sõjasündmuste tõttu oma ema ja isa, kuid ta õde Jess pääseb tänu vaprale austraallannale Ruthile uppuvalt laevalt ja nad elavad 3,5 aasta jooksul koos üle ka jaapanlaste sunnitöölaagri julmused.

Hea on siin raamatus aga see, et kuigi sõda on oluliseks taustaks ja mõjutab raamatu tegelaste elu, ei ole tegemist sõjaohvrite kannatusi põhjalikult kirjeldava raamatuga.

Judith on raamatu lõpuks meeldivalt tugev, küps ja hea südamega. Ta pole küll kõiki sõjajubedusi otseselt omal nahal kogenud, kuid on olnud teiste tegelaste kõrval, nendele kaasatundjaks ja omal moel ka kaaskannatajaks. Piisavalt tugev, et sellisel kombel tunda teiste valu ning siira kaastunde kaudu neid aidata.

Omamoodi oluliseks tegelaseks raamatus on Rosamund Pilcheri sünnikoht Cornwall, selle piirkonna linnad ja meri, taevas ja värvid. Kodukoht, mida igatseda ja kalliks pidada, kuhu kuuluda ja kuhu (tagasi) tulla.

Aitäh, Rosamund Pilcher.

***
Ilmunud: Varrak, 1998
Tõlkinud Vilma Jürissalu, Harald Rajamets (värsid)

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER (Varrak, 1998)

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER (Varrak, 2007)

Ester Liinak
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga