Alex Michaelides “Vaikiv patsient”

Raamatu autor üllatas mind omapäraselt lihtsa kirjastiiliga muutmata seejuures enda poolt kirjutatut lihtsakoeliseks või isegi kommertslikuks. Kõige õigem oleks öelda selle kirjastiili kohta, et lihtsuses peitub võlu. Põnevus püsis absoluutselt iga lehekülje juures üleval ning mitte hetkekski (enne raamatu lõppu) ei kadunud õhust küsimused: “Miks?” ja “Mis saab edasi?”. Raamatus vaheldusid stseenid, mis tõid lugejateni erinevaid killukesi selle tegelaste elust põimides need lõpuks ühtseks tervikuks.

Raamatu peategelaseks on Alicia Berenson – andekas kunstnik, kes elab koos oma abikaasa Gabrieliga idüllilises suhtes. Vähemasti nii paistab see ehk teistele, kuniks juhtub midagi täiesti ootamatut. Ühel päeval tulistab Alicia Gabrieli viis korda näkku ning ei räägi pärast seda enam sõnagi. Kuus aastat ei ole kellelgi õnnestunud Aliciat rääkima panna, kuni ilmub välja psühhoterapeut Theo Faber, kes usub, et saab sellega hakkama ning leiab kogu juhtumile loogilise selgituse.

Nii Alicia kui ka Theo enda lapsepõlv on jätnud nende mõlema ellu sügava jälje. Jälje, mida ei ole võimalik kustutada. Theo jaoks on psühhoteraapia Aliciaga mõnes mõttes ka enda haavade lahti kiskumine. Alicia juhtumi uurimine muutub Theole kinnismõtteks ning viimases on meeletult palju salapära. Analüüsides Alicia elukäiku toimub paralleelselt ka Theo enda elukäigu analüüs. Raamatus saab korraga vaadelda kahe niiöelda katkise lapsepõlvega inimese elu ning mõista, missuguseid tagajärgi võib tuua endaga kaasa lõhutud psüühika. Aliciaga seotud mõistatus osutub keerulisemaks kui keegi isegi arvata oskab ning toob raamatu lõpus esile nii mitmeidki üllatusmomente.

Soovitan lugeda seda raamatut inimestel, keda huvitab põnevus, inimese psüühika uurimine, erinevate inimeste elulised keerdkäigud ning selle kõige analüüsimine. See on 2019. aasta kõmulisim põnevik ja on oma rolli auga välja teeninud. Ma ei ole ammu lugenud midagi nii meeliköitvat ning huvitavat. Piltlikult öeldes sai raamat loetud läbi ühe hingetõmbega.

***
Ilmunud: Pegasus, 2019
Tõlkinud: Raili Puskar

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER.

Gerli Kuus
Nurmenuku raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga