Fredrik Backman “Britt-Marie oli siin”

Kes on varem Fredrik Backmani teoseid lugenud, kohtus Britt-Mariega esmakordselt juba raamatus „Vanaema saatis mind ütlema, et palub vabandust“, kus Britt-Marie oli üks vanaema naabritest ja keda vanaema tavatses vinguviiuliks kutsuda. Raamatud on aga nauditavad ka täiesti eraldi loetutena.

Britt-Marie on kuuekümne kolme aastane naine, kes pärast 40 abieluaastat otsustab kolida lahku oma abikaasast ning alustada iseseisvat elu. Selleks on tarvis leida endale töö. Kogu senine elu on tal kulgenud abikaasa Kenti ümber. Ta on koristanud, teinud süüa, oodanud kiitust ja enda märkamist.

Britt-Marie töökohaks saab majanduslanguse järel välja surevas Borgis noortekeskus.

Borg on alev, mis asub tee ääres. See on tegelikult kõige positiivsem asi, mida Borgi kohta öelda saab. See ei ole miljonivaatega koht, vaid pigem üks miljonist omataolisest. Seal on suletud jalgpalliväljak ja suletud kool ja suletud apteek ja suletud alkoholipood ja suletud polikliinik ja suletud toidukauplus ja suletud ärikeskus ja tee, mis viib kahes suunas sealt ära.
Seal on küll noortekeskus, mis ei ole veel suletud, aga ainult sellepärast, et seda pole veel jõutud kinni panna.

Vaatamata keerulistele suhetele kohalike elanikega suudab ka Britt-Marie leida oma koha. Vihates ise kogu hingest jalgpalli, saab temast kohalike noorte jalgpallitreener. Sest ilma treenerita ei saa meeskond turniiril osaleda.

See on laheda huumoriga kirjutatud lugu naisest, kes eluaeg on pidanud oma soove ning vajadusi tahaplaanile surudes mõtlema kõigepealt teistele ja teiste arvamusele. Nüüd, 63 aastaselt saab ta aga võimaluse hakata elama omaenda elu, viima ellu oma unistusi. See on raamat väikesest, kõigi poolt hüljatud, väljasurevast alevist, kogukonnatunde tähtsusest. Ja loomulikult armastusest jalgpalli vastu.

Varasemalt on Fredrik Backmanil ilmunud eesti keeles:***
Ilmunud: Varrak, 2019

Vaata leidumust e-kataloogis ESTER.

Laena e-raamatukogust OverDrive (inglise k), (vene k)
Loe e-raamatukogus ELLU.

Anu Sepp
Sõle raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga