Andy Weir „Artemis“

Kuu-koloonias üles kasvamine pole lihtne. Sul läheb tarvis kavalust, elutarkust ja tähelepanelikkust. Kui sa enda seljatagust ei valva, võidakse sinult viimased varud ja raha varastada või võtta, oleneb missugust sõnastust sa ise eelistad. Ära usalda teisi ja ole ettevaatlik. Ainult nii jääd sa siin linnas ellu.

Umbes samasuguses stiilis on kirjutatud Andy Weiri põnevusromaan. Peategelane on 26-aastane Artemise linna elanik Jasmine Bashara, kes üritab ellu jääda vaenulikus keskkonnas. Jasmine kolis 6-aastaselt Kuule oma isaga. Varasem soe suhe isaga on aja jooksul taandunud lühivastustele ja tavalistele päringutele. Jasmine on linnas tuntud smugeldaja. Õige hinnapakkumisega suudab ta hankida soovitud illegaalsed esemed kolooniasse. Jasmine eelistaks hakata korralikuks tööliseks, kuid olude ja raha nappuse sunnil peab ta ennast niimoodi ära elatama. Kui neiule tehakse pakkumine kiiresti ja palju raha teenida, ei ütle ta sellest ära. Salajase tehinguga kaasnevad altkäemaksud ja sihtmärgiks olemine pole Jasmine’ile sugugi meeltmööda, kuid ta peab iseseisvalt saama hakkama oma probleemidega.

Selle raamatu puhul üllatas mind loo jutustamise viis: esimeses isikus jutustaja andis vahetult edasi oma muljed ja arvamused. Algul see tundus harjumatu, kuid hiljem oli see üpris kaasahaarav. Kes on varem lugenud autori teist raamatut „Marslane“ teab, et kirjanik ei kirjuta tavalist ulmeraamatut, vaid alati on midagi uudset juurde lisatud.   

***

Ilmunud: Tänapäev, 2018

Tõlkinud: Tiina Randus

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga