“Katastroofid, mis ei unune: inimene vs. Tehnika” Koostaja Tormi Soorsk

Vahel veab väga viltu ja siis on imestamist: kuidas see küll juhtuda sai? Selles raamatus on hulk lugusid, mis peaks rohkem või vähem vastama sellistele küsimustele.

Gagarini hukkumist saadab versioonide küllus ja päris ametlikku versiooni pole siiani. KGB komisjoni aruandest selgub, et Gagarini hukkumine polnud pime juhus. On ka selge, et kui uurimisdokument oleks Nõukogude Liidus avaldatud varsti peale rahva lemmiku hukkumist, oleksid tagajärjed olnud ettearvamatud, ning nii jäigi salastatud materjal aastakümneteks riiulile tolmu koguma.

Mis juhtus?

Novorossiski hukk.

Sevastoopoli mereväebaasis 1955.a. oktoobris toimunud katastroofi hoiti saladuses kuni NSV Liidu kokkuvarisemiseni. Enamik peaveelaeva hukkumist käsitlevad materjalid hävitati juba enne tema fraki pinnaletõstmist. Esimese ametliku teate juhtunust avalda “Pravda” alles pärast admiral Gorškovi surma 1988. aastal. Komisjoni aruanne avaldati veel tosin aastat hiljem. Surmasaanute arv ulatus üle 600.

Mis juhtus?

Vene rahva jaoks on 12.08.2000 samasugune traagiline päev, nagu seda on 28.09.1994 eestlaste ja 11. 09.2001 ameeriklaste jaoks. Sel päeval hukkus koos 118 meeskonnaliikmega Barentsi merel toimunud sõjaväeõppuste käigus Vene mereväe allveelaevastiku lipulaev, üks moodsamaid ja võimsamaid tuumaallveelaevu Kursk, mida peeti uppumatuks – nagu omal ajal reisilaeva Titanic.

Mis juhtus?

10. aug. 2005  Tallinn-Helsingi liinil kurseeriv Copterline helikopter startis tavapäraselt, kuid kaotas juhitavuse ja kukkus Viimsi lähedal alla ja vajus kiiresti 45 meetri sügavusele mere põhja.

Mis juhtus?

Surmateekond Läänemerel. Juminda lahing.

Surnud maa Siberis.

Tappev tuletorn. Komsomoletski hukk.

Juhita rong. Kolm suurt rongiõnnetust ühel kuul.

Pöörane pöörang. Rongiõnnetused Soomes.

Iga katastroofi puhul täidavad sellele küsimusele vastuse otsingud kümneid köiteid uurimismaterjale. Sellised õnnetused ei juhtu enamasti lihtsalt niisama.

“Katastroofid, mis ei unune” annab põhjaliku ülevaate kümnetest sellistest sündmusteahelatest, mille käigus inimene kaotas tehnika üle kontrolli ja maksis selle eest ränka hinda.

Raamat on suureks abiks orienteerumisel erinevates vandenõuteooriates ja valgustav lugemine kõigile uudishimulikele.

***

Ilmunud: Ühinenud Ajakirjad, 2019

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Kaja Palmiste
Kalamaja raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga