Sergi Plohhi „Tšornobõl: Tuumakatastroofi ajalugu“

26. aprillil 1986. aastal toimus Tšornobõli tuumajaamas plahvatus. Siin raamatus kirjutab autor Euroopa raskeimast tuumakatastroofist. Ta alustab Tšornobõli tuumajaamast ning nende juhtide elust ning taustast. Järgneb plahvatuse kirjeldus ning mismoodi seda püüti kustutada ning mis juhtus nende inimestega, kes seda kustutasid ning kuidas mõjutas radioaktiivne kiirgus inimesi kaugemal. Samuti kirjeldab autor seda, kuidas üritati reaktorit kontrolli alla saada ja kui see sai lõpuks tehtud, siis mida tehti inimestega, keda peeti selle õnnetuse eest vastutavaks. 

See oli kohutav õnnetus. 2019. aastal valmis HBO’l sellest katastroofist, mitmeid auhindu võitnud 5-osaline miniseriaal. Soovitan seda ka vaadata. Igatahes toob seriaal kõik need koledused reaalse pildina silmade ette. Lugedes seda raamatut Tšornobõlist, siis sain selgeks, et seriaal on üsnagi tõetruu. Kiirguskahjustused, mida inimesed pidid kannatama olid koledad. Sellele koledusele lisas traagilisust veelgi juurde see, et tuumajaama juhid ja poliitikud eitasid alguses üldse, et reaktor on plahvatanud. Selle võimalusega ei arvestatud üldse. Nad eitasid, et kiirgustase on kõvasti üle normi ning keeldusid alguses inimesi lähedal asuvatest asulatest evaukeerimast, et mitte tekitada liigset paanikat. Võim püüdis pisendada katastroofi, seades ohtu väga paljude inimeste elu ja tervise. Lõpuks ei jäänud neil ikkagi muud üle, kui Prõpjati linn evakueerida, kuigi elanikele öeldi, et see on ainult mõneks päevaks. Riik ei jaganud oma inimestele üldse mingit infot. Kõik Tšornobõli puutuv oli salastatud. Õnneks nad olid sunnitud siiski varsti tunnistama, et midagi oli juhtunud, sest Tšornobõlist lähtuv kiirgus jõudis raudse eesriide piiridest välja.

See kõik on kirja pandud huvitavalt ning kaasahaaravalt. Autor toetub erinevate asjaosaliste mälestustele ning arhiiviallikatele ning kirjeldab palju poliitilist tausta. Poliitika osa ei olnud võibolla nii huvitav lugemine, aga see oli vajalik, et mõista seda tausta ja süsteemi. Ja kui kummaline on see, et tänapäeval tehakse sinna hüljatud piirkonda ekskursioone. Mina soovitan raamatut lugeda, sest see on asjalik raamat sellest koledast õnnetusest.

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2019

Tõlkinud: Ants Pihlak

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga