Isabelle Filliozat “Minu mõistus on otsas!”

Kindlasti on kõik lapsevanemad tundnud mingil ajahetkel, et nende mõistus on otsakorral ning nad ei oska lahendusi leida. See raamat on mõeldud konkreetsemalt 1-5 aasta vanuste laste jonni, nutu ja vihapursetega toime tulemiseks.

Nagu elus, nii ka lastega võivad vahelduda täiusliku harmoonia ja täiusliku meeleheite hetked. Raamatus vaadeldakse, mida võib laps ühel või teisel ajahetkel läbi elada ning kuidas meie täiskasvanuna saame teda abistada tugevate tunnetega toime tulemisel. Autor on Prantsuse psühhoterapeut, kes oma töö käigus koges, et ka täiskasvanud pole sageli enesekindlad, harmoonilised oma siseelus ja suhetes, ometi tahame seda kõike pakkuda oma lastele. Raamat annab nõu, kuidas muuta enda käitumist, et lastega paremini suhestuda – see aitab määratleda probleemi ning pakub välja lahendusi, mis kriisihetkedel ei pruugi pähe turgatada, aga aitavad lapsel saada vastutustundlikumaks ja iseseisvaks. Teost täiustavad koomiksivormis pildid Anouk Dubois’ilt, kes lisaks joonistamishuvile omab ka psühhoterapeudi diplomit. Võin öelda, et need lihtsad, aga kõnekad pildid aitavad kirjutatut paremini seedida ning meeldivad ühtlasi ka lastele. Raamat on üles ehitatud lugemismudelile, kus avapilt kujutab situatsiooni ning lapsevanema käitumist selles karikatuurselt. Sellele järgneb lapse vaatepunkt. Lambipirni kujutis avab meile eksperimentaal-psühholoogia ja neuroloogide vaatepunkti. Lõppu on pakutud lahendus: hulk arusaamatusi võiks olla olemata, kui me ei eeldaks väikestelt lastelt, et nad käituksid kui mini-täiskasvanud. See raamat aitab vanemal ka reguleerida oma ootusi realistlikumaks, et vältida tarbetut ärritumist. 

Raamatu peatükid jagunevad erinevateks vanuseprioodideks, sest tihti on mingid käitusmismustrid eale iseäralikud. Lisaks on veel peatükid lastele piirangute seadmisest ning omavahelistest tülidest. Samuti kinnistatakse teadmist, et lapse emotsioonid pole mitte ainult psühholoogilised, vaid ka füsioloogilised ning sageli vajavad väikelapsed oma nutuhoogude juures just vanemlikku mõistmist, kallistusi ja armastust, et keha saaks taas õnnehormooni toota. On ju teada, et tavaliselt käitub iga laps kõige kohutavamalt just oma vanematega, sest need on inimesed, kellega ta saab end täiesti vabaks lasta ning pingevabalt emotsioone välja elada. Seega pidage vastu, kallid lapsevanemad, ning ärge kaotage mõistust. Seda raamatut soovitan igal juhul lugeda kõigil väikelaste vanematel ning siis seda veel korduvalt ja korduvalt üle lugeda. Õnneks on raamatukogud selle raamatuga hästi varustatud ja loodetavasti saavad omale eksemplari laenutada kõik soovijad. 

Raamatu autorilt on ilmunud ka vanematele lastele suunatud raamatud “Ta teeb seda meelega!“: mis toimub 6-11aastase lapse peas ja “See on hullem, kui ma kartsin!“: kuidas läbida uste prõmmimise periood vanuses 12-17.

***

Ilmunud: Ajakirjade Kirjastus, 2013

Tõlkinud: Kadi Jõesaar

Illustreerinud: Anouk Dubois

Leia raamat e-kataloogist ESTER (Ajakirjade Kirjastus. 2013)

Leia raamat e-kataloogist ESTER (Otto Wilhelm, 2018 )

Berit Berg
Pelguranna raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga