Mae Lender „Minu Hiiumaa: ähk läheb tarvis“

Mae Lenderi teos „Minu Hiiumaa“ viib lugeja rännakule mööda Eesti suuruselt teist saart. Autor peab Soonlepa külas koos kaasaga turismitalu. Mandrilt tulnuna, kes on aastaid saarel tegutsenud, on tal oskus näha Hiiumaad teisest vaatepunktis kui kohalikul või turistil.

Raamatust ei puudu lood turistide lemmikkohtadest, kuid siin on ka mõtteid kuudest, mil turiste pole. Samuti püüab autor veidi lahti harutada seda müstilist tegelast, kelle nimi on hiidlane.

Üsna olulisel kohal on „Minu Hiiumaal“ oodatult Kohvikutepäevad. Üks isevärki asi, mis hiidlasi mandriinimestest eristab, on nende jagunemine seltsidesse. Üheks seltsiks on kohvilähkrid ehk Kärdla inimesed. 2007. aastal tuli kahel aktiivsel hiiu naisel idee seda ära kasutada ning alguse oli saanud Kärdla kohvikutepäev. Aastatega on ühepäevasest Kärdla kohvikutepäevast saanud terve augusti esimese nädalavahetuse kestev ja kogu saart hõlmav üritus. Ka autor on mitmel aastal oma Soonlepa karjamõisas kodukohvikut pidanud. 2016. aastal toimus seal näiteks suvehiidlastest (mandriinimesed, kes suveks Hiiumaale puhkama tulevad) presidendikandidaatide debatt Marina Kaljuranna, Eiki Nestori ja Urmas Paeti vahel.

Raamatu lõpus on toodud turistiinfo söögikohtadest ja avastamist väärivatest paikadest. Lisaks ka väljavõte 28. juuni 1935. aasta „Hiiumaa Teatajast“, kus on toodud ära kõik, mida suveks maale minnes peaks kaasa võtma.

Mae Lenderi „Minu Hiiumaa“ on segu turistidele tuttavatest hetkedest ja naljakatest juhtumistest saarel. Saab naerda, kuid on ka tõsisemaid ja mõtlema panevaid hetki.

***

Ilmunud: Petrone Print, 2018

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Stiina Sild
Kalamaja raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga