Anna Fifield “Suur järeltulija: Hiilgava Seltsimehe Kim Jong Uni taevalikult täiuslik saatus”

See raamat on ajakirjanduse tippsaavutus. Anna Fifield on tunginud läbi Kim Jong Uni ümbritsevast salapärast  ja müütidest, et esitada mitmekihiline portree Põhja-Korea noorest ja mõistatuslikust juhist. Ta seob kokku vähesed teadaolevad infokillud Kim Jong Uni lapsepõlvest ja isilikust elust.

Ta on teinud meeletu töö, reisides peategelasega seotud paikadesse ja intervjueerides kümneid asjaosalisi. Raamatus saavad oma kogemust jagada kõik need, kes on riigi režiimiga kokku puutunud. Kõnelevad põgenikud, poliitikud, varajasemate bestsellerite autorid, Kim Jong Uniga isiklikult kokku puutunud koolikaaslased, kokk Kenji Fujimoto.

Autor on teinud kaheksas riigis sadu tunde intervjuusid, selle tulemusel õnnestus tükkhaaval kokku panna piltmõistatus nimega Kim Jong Un. Kes ta on – kas poolearuline või kainelt kaalutlev türann?

Raamat on kaasahaarav ja põhjaliku kirjeldusega Põhja-Korea ajaloost ja tänapäeva elust. Saame ettekujutuse, kuidas toimib riigi ideoloogia, kuidas pühendutakse tuumarelvade tootmisele, kuidas toimib majandus olukorras, kus enamus inimesi on alatoitumuses.

Me loeme ja imestame, kuidas selline  inimvaenulik režiim üldse püsima on jäänud? Vastus peitub režiimi ainulaadses jõhkruses, mis jagab väikseimagi rahulolematuse vihje eest süüdimatult välja raskeid karistusi.  Sisse on seatud poliitiline kastisüsteem, premeerides neid, keda peetakse  kõige lojaalsemateks, ja karistades halastamatult neid, kes söandavad režiimis kahelda.

Kaks olulist põhjust, miks Põhja-Korea kokku varisenud pole. Esiteks – Kimi perekond on loonud tugeva rahvusliku identiteedi ja andnud inimestele põhjust tunda uhkust oma tuumavõimekuse üle. Teiseks, kõige suuremaks põhjuseks, on hirm. Karistused on  nii karmid, et süsteemi vastu protestivad põhjakorealased pigem põgenevad, kui üritavad riigi sees muutust esile kutsuda. Siiski püüavad ainult need, kel on väga tugev soov põgeneda, ka tegelikult lahkuda. Isegi kui nad välja pääsevad, teavad nad, et tõenäoliselt karistatakse nende pereliikmeid.

Tegu on riigiga, millesarnast teist tänapäeva maailmas ei ole.

***

Ilmunud: Tallinn: Helios, 2019

Tõlkinud: Kaido Kangur

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sirli Paimets
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga