Rasso Knoller “Põhjamaad: ühe regiooni portree”

Rääkides Põhjamaadest, assotsieerub mulle kaunis ja karge loodus, võrdõiguslikkus, Põhjamaade põnev krimikirjandus ja väga palju muud toredat. Põhjamaad on eeskujuks paljudele riikidele, sealhulgas ka Eestile. Sooviksime ka meie kuuluda sellesse toredasse klubisse. Seda enam, et ÜRO õnneraporti järgi mahuvad kõik Põhjamaad esikümnesse. Tutvume siis lähemalt selle huvitava regiooniga.

Raamatus on antud ülevaade Norrast, Rootsist ja Taanist. Kaasa on arvatud ka Gröönimaa ning Fääri saared. Samuti Island ja Soome koos autonoomse Ahvenamaaga. (lk.9)

Saame täpsemalt teada, mis on kõiki Põhjamaid ühendav Jante seadus. Väga lühidalt öeldes tähendab see võrdsust. Lisaks on autor andnud üsna põhjaliku ülevaate kõigist Põhjamaa riikidest. Kirjeldades ajalugu, poliitikat, sporti, kultuuri majandust, loodust jne. Teatud põhimõtted ja arusaamad on neil riikidel väga sarnased, teisalt võib leida ka erinevusi. Üks veidi humoorikas seik on see, et Rootsi on nii norrakate kui ka soomlaste pilkeobjekt. Päris täpselt selle põhjus ei selgu, aga autori arvates võiks selle juured peituda riikide ajaloos.

Taanlasi peetakse lõbusateks “Põhjamaa itaallasteks”. Norrakad on ülejäänud põhjaeurooplaste silmis toredad looduslapsed, kes rändavad suuskadel mööda mägesid”. Soomlasi peetakse veidi provintslikeks, vaikseteks ning lihtsakoelisteks. Islandlased on liiga kaugel, et nende üle üldse nalja heita tasuks”. (lk.34)

Soovitan seda raamatut kõigile, kellele vähegi nende riikide eluolu huvi võiks pakkuda. Lisaks sisaldab raamat mõnusas koguses huumorit, laiendab silmaringi ja annab objektiivse ülevaate sellest regioonist.

***

Ilmunud: Argo, 2019

Tõlkinud: Hanna Miller

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Karin Pere
Sääse raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga