Anders Hansen „Tugev aju: kuidas liikumine ja treening sinu aju tugevdavad“

Karolinska Instituudi arstina lõpetanud ja psühhiaatrina töötav Anders Hansen kirjutab oma raamatus neuroteaduse uuringute uutest sensatsioonilistest avastustest ja jagab soovitusi ajupotentsiaali suurendamiseks ja stressi vähendamiseks.

Sellest raamatust saab vastused, kuidas igaüks meist peaks liikuma, et jõuda just sellele tulemuseni, mida  kõige rohkem vaja on. Kõik autori argumendid põhinevad viie aasta (2011-2015) teadusuuringutel, mil aju- ja närviteadus tegi läbi suure arengu.

Mõned olulisemad soovitused, mis loetust meelde jäid: igasugune liikumine ja treening on suurepärane antidepressant. Piisab vaid 30 minutist päevas, et oma enesetunnet parandada. Ajule on kõige parem, kui jooksed või kõnnid vähemalt kolm korda nädalas ja korraga 45 minutit. Seda peab tegema järjepidevalt, iga kuu ja mitu aastat järjest.

Parim dementsust ennetav ravim on jalutamine. Korrapärase liikumisega saab ka vananemist edasi lükata. Liikumine tugevdab nii hipokampust kui ka otsmikusagarat. Paranevad nii lühimälu kui ka pikaajaline mälu. Ka mõtlemise kiirus võib paraneda.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et liikumine ja treening parandavad praktiliselt kõiki mõtlemisega seotud võimeid. Treening mõjub enesetundele ja vaimsetele võimetele kohe, aga päriselt märkad tulemust siis, kui oled mõnda aega korrapäraselt treeninud.

Loomulikult ei mõjuta aju arengut vaid liikumine, see on osa elustiilist, aga uuringud näitavad, et see on ülitähtis osa, palju tähtsam kui me siiani oleme arvanud.

Raamatust leiab olulisi mõtteid ja soovitusi iga inimene, kes vähegi oma tervisest ja elust hoolib.

***

Ilmunud: Varrak, 2018

Tõlkinud: Heidi Saar

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sirli Paimets
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga