Jussi Adler-Olsen „Faasanijaht“

„Faasanijaht“ on Jussi Adler-Olseni poolt kirjutatud krimisarja teine raamat (esimene: “Naine puuris“), milles jätkuvad Taani Kopenhaageni politseijaoskonna osakond Q mõrvajuhtumite lahendamised. Kokku on sarjas ilmunud eesti keeles 6 raamatut ning selle raamatututvustuse kirjutamise hetkeks olen mina jõudnud neljanda raamatu lugemiseni. Hinges kriibib juba vaikselt teatav kurbus, et peagi saab kõik see hea lugemisvara lihtsalt otsa.

Ma ei ole suur kriminaalromaanide austaja, kuid kui ma juba mõnda krimkat lugema juhtun, siis on minu jaoks olemas mõned kriteeriumid, mida üks hea krimka täitma peab ja seesugustele kriteeriumitele osakond Q tegemised vastavad suurepäraselt. Osakond Q juhtumeid võib iseloomustada järgmiselt: värvika minevikuga tegelased; mõrvar kui murdunud isiksus, keda suunab sügavast hingelisest traumast tulenev kättemaks; kohati ebareaalsetena tunduvad mõrvad ja nendele eelnev lugu; erinevate tegelaste eluteede aeglaselt kulgev kirjeldamine; osakond Q värvikad tegelased ning nende elu “lahkamine“ sarja erinevates osades, mis moodustab kõik kokku ülimalt põneva terviku.

„Faasanijahi“ keskmes on lugu, mis jääb aastasse 1987, mil leitakse tapetuna kaks kalli erainternaatkooli kasvandikku. Algselt peetakse küll kinni mõned sama kooli lapsed, kuid kuna üks nendest võtab süü omaks, loetakse juhtum lahendatuks. Juhtum jõuab salapärastel asjaoludel aga mõrvaosakonna Q lauale ning politseikomissar Carl asub sellega tegelema. Erainternaatkooli kasvandikest on vahepeal saanud ühiskonna mõjukad liikmed. Kuid peagi tulevad ilmsiks huvitavad asjaolud. Nimelt, on üks samas seltskonnas olnud tüdruk elanud juba aastaid kodutuna Kopenhaageni tänavatel. Sellest asotsiaalsest naisest saab kogu juhtumi niiditõmbaja. Tagatipuks püütakse Carli ja tema osakonda juhtumi uurimisest panna taganema. Juhtum võtab iga loetud leheküljega üha uuemaid ja huvitavamaid pöördeid.

Raamatu sisu on keeruline edasi anda, kuna tegemist on tohutult detailiderohke sisuga, millest iga killukene on järgmisega seotud. Seepärast soovitan kõigil ise lugeda, et saada kätte seda tõelist elamust.

***

Ilmunud: Pegasus, 2014

Tõlkinud: Maarja Siiner

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Gerli Kuus
Nurmenuku raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga