Charles Fishman „Võidujooks Kuule: võimatu missioon, mis viis inimese Kuule“

Raamat annab põhjaliku ülevaate kosmosetehnika ajaloost ja arengust. Põhiliselt keskendutakse Ameerika Ühendriikidele, kuid mainimata ei jää teiste riikide saavutused ja pingutused kosmosesse jõudmisel.

Detailsed kirjeldused, meenutused ning faktid muudavad teksti lugemise nauditavaks ja põnevaks. Kirjeldatud on missioonide kulgu algusest lõpuni ning inimeste rolli: planeerimine, kosmosetehnika loomine ning arendamine, tehnika ning materjalidega katsetamine, pressiga suhtlemine jpm. 1961. a president Kennedy esimene kõne ametisse astudes on läinud ajalukku kosmoseajastu võidujooksu kuulutamisega. Juba 1969. a maandusid Apollo 11 meeskonna liikmed (Aldrin ja Armstrong) Kuu pinnale ja olid esimesed, kes sellel kõndisid. Ühelt poolt tekitas Kuul kõndimine ameeriklastele palju rõõmu, kuid asjaosalistele õudu: muretseti skafandrite vastupidavuse osas. Veel on kirjeldatud murekohti ja teadmatust tulevikus osas. Kas arvutused, mis Maa peal tehti on täpsed ja jõuavad õigeks ajaks moodulisse? Kuidas vähendada kogu varustuse kaalu ja säästa kütust? Kõige selle eest vastutas NASA: „Osa Apollo geniaalsusest, osa sellest saavutusest võlgneb tänu ideele, kuidas NASA kogu ettevõtmist juhtis. Teatud viisil pidi NASA leiutama nüüdisaja suurprojektide teostamise võtted, jälgides, kuidas leiutatakse ja täiustatakse tehnoloogiat, et teoks teha midagi, mida polnud veel kunagi varem tehtud (…).“ Peatükkides on kirjeldatud ka teadlaste, inseneride ja teiste ekspertide emotsioone, läbielamisi ja raskelt saavutatud tööviljad.

***

Ilmunud: Helios, 2019

Tõlkinud: Matti Piirimaa

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga