Stephen King “Öine vahetus”

Stephen Kingi jutukogu “Öine vahetus” ilmus originaalis 1978. aastal ning sisaldab kakskümmend Kingi varase loomingu pala. Mitme selles kogumikus oleva loo põhjal on linastunud ka filme, näiteks “Maisilapsed” ja “Veoautod”.

Raamatus sisalduvad jutud on väga erinevad nii sisu kui ülesehituse poolest. Osad neist on klassikalised õuduslood, nagu näiteks “Niidukmees” ja “Rullija”, teised jällegi pigem psühholoogilist pinget kruvivad, nagu “Karniis”, “Redeli ülemine pulk” ja “Ühinenud mahajätjad”. “Redeli ülemine pulk” on mõnes mõttes lausa lüüriline ja väga nukra tooniga, üldse mitte otseselt õudne. Selle kogumiku puhul ongi huvitav see, et siin on näha, kuivõrd stiililiselt erinevalt oskab King kirjutada. Ta võib kirjutada lihtsalt ühe vastiku ja jõledust tekitava loo, aga samas süstida hoopis peenekoelist psühholoogilist hirmu ja õudust. Isegi romantiline ja ilus oskab ta väga hästi olla. Nii vaheldusrikkalt kirjutamine on suur anne. Seda on hästi näha ka Kingi romaanidest. Peamiselt on ta maailmale tuntud just õuduskirjanduse poolest, ent tema loomingu hulka kuulub näiteks ka eepiline seitsmest osast koosnev fantaasiasari “Tume torn” ning romantilise alatooniga “Lisey lugu“.

“Öine vahetus” on ilmunud sarjas Orpheuse Raamatukogu. Kindlasti sobib see õudus- ja fantaasiakirjanduse austajatele, aga neile, kellele lihtsalt meeldivad põnevad ja hästi kirjutatud lood. Tuleb lihtsalt endale sobiv jutt üles leida!

***

Ilmunud: Fantaasia, 2019

Tõlkinud: Silver Sära, Kristi Kartašev, Andreas Ardus, Raul Sulbi, Eva Luts

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga