Andrus Kivirähk “Sinine sarvedega loom”

Andrus Kivirähki romaan “Sinine sarvedega loom” on inspireeritud kunstnik Oskar Kallise loomingust. Kallis oli eesti maalikunstnik, kes elas aastatel 1892-1918, ühtlasi ka üks esimesi ainult Eestis kunstihariduse omandanud kunstnikke. Tuntuks sai ta eelkõige oma Kalevipoja-teemaliste pastellmaalidega.

Kivirähk ongi raamatu minategelasena kujutanud Oskar Kallist, romaan on tema naivistlik ja fantaasiaküllane päevik. See on väga omapärane raamat, aga omapärane heas mõttes. Tasapisi muutub jutustus üha värvikamaks ja Kivirähki enda stiil, mis tuttav näiteks “Rehepapist”, hakkab end järjest rohkem ilmutama. Jutustus on mõnusalt humoorikas ning raamatusse on sisse põimitud igasuguseid lugusid ja legende eesti rahvajuttudest. Väga huvitav on jälgida arengut, mille peategelane läbi teeb – lõpus vaatab Oskar tagasi oma päeviku esimestele lehekülgedele, tõdedes et need oleks kirja pannud otsekui teine inimene. Seda vahet on ka lugejal hästi aru saada, sest muutus on olnud ilmne.

Raamatu lõpus on mõned pildid Oskar Kallise loomingust ja seega on kindlasti juures teatud hariv moment – hea võimalus ennast tuntud kunstniku teostega veidi kurssi viia. Ka suudab raamat ise tekitada päris suure huvi Kallise tõelise elu ja tegevuse vastu.

***

Ilmunud: Eesti Keele Sihtasutus, 2019

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

1 thought on “Andrus Kivirähk “Sinine sarvedega loom”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga