Mika Waltari „Turms, surematu: tema maapealne elu 520.-450. aasta paiku eKr kümnes raamatus“

Ajaloolise romaani sündmustik toimub 5. sajandil eKr Vahemeremaades.

Raamat algab tagasivaatega peategelase elule, kes on jõudnud juba oma rännakute lõpppunkti. Lapsepõlves välgutabamuse tõttu oma mälu kaotades pole tal aimugi oma vanematest ja rahvuslikust päritolust. Peategelane etrusk Turms asub noormehena teele Delfi oraakli näidatud suunas, et leida üles oma päritolu juured. Tunnetades oma tugevat seotust jumalannaga ja nägemusi nähes tajub ta oma erilisust ning püüab leida vastuseid oma saatuse ja päritolu kohta. Romaan annab ülevaate tolleaegsest elust erinevates Vahemereäärsetes paikades. Purjetame mereröövlite laeval, tutvume Himera ja Segesta linna elu ja valitsemisega Sitsiilias ning salapärase metsarahvast sikaanide kultuuriga samal saarel. Etruski kultuur on siis on juba välja suremas ja meile püütakse sellest rahvast vähese teadaoleva informatsiooni põhjal kujutluspilt luua taustaks teised tolleaegsed rahvad. Saame ka ülevaate Rooma linna elust ja seadustest. Romaanis jagub seiklusi maal ja merel. Jumalad määravad ennete ja ettekuulutuste teel inimeste elu, kaasa arvatud peategelase elu, kelle rännukaaslasteks on jumalanna preestritar Arsinoe, spartalane Dorieus ja arst Mikon.

Esialgu on romaani rohke müstika tõttu keerulisem sisse elada, kuid raamat pakub mõnusat ajaviidet ja mõtisklemist aja ja selle kaduvuse üle ning selle üle, et inimene on jäänud ikka oma olemuselt samaks.

***

Ilmunud: Varrak, 2016

Tõlkinud: Uno Liivaku

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Eve Kaasik
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga