Nancy Huston „Ingli märk“

1957. aasta Pariis. Vaikne saksa tütarlaps Saffie saabub flöödimängija Raphaëli juurde koduabiliseks. Noor mees on salapärasest neiust kohe võlutud ning teeb talle peagi abieluettepaneku. Ühel päeval palub Raphaël Saffie´l viia oma flööt parandusse ungarlasest pillimeistri Andrási juurde. See esmapilgul argine käik aga muudab nende saatust. Samal ajal tuleb meeles pidada, et Teine maailmasõda on küll lõppenud, aga haavad värsked ning Alžeeria sõda eskaleerumas.

See on aeglaselt kulgev lugu. Autor võtab justkui lugejal käest kinni ning viib endaga kaasa valusale teekonnale. “Ingli märk” on romaan, kus pehmemad, vaiksemad hetked vahelduvad õhku ahmima panevate valusate momentidega. Sõjast jäänud hingepiinad ja viha varjutavad niigi keelatud armastuslugu. Raamatu peategelane Saffie jääb mingis mõttes kogu loo vältel tabamatuks. Lugedes saab küll piiluda tema mõttemaailma ja minevikku, kuid ikkagi ümbritseb teda salapärane aura. Raamatu lõpp on eriti dramaatiline ja kurb, õnnetu armastus võib viia kahetsusväärsete tegudeni ning millegipärast mõnel inimesel ei vea elus üldse, kehtib see ka ju tavaelus.

Kindlasti kiitused raamatu tõlkijale. Keel on eriliselt “õhuline”, isegi luuleline kohati. Selles osas väga tubli töö. Kokkuvõtteks taaskord üks raamat, mida nautida, ehkki on valus lugemine. 

***

Ilmunud: Draakon & Kuu, 2020

Tõlkinud: Triinu Tamm

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Maria-Kristiina Pert
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga