Andrew Norman Wilson „Viktoriaanid”

Nagu pealkirigi viitab, käsitleb Andrew Norman Wilsoni ajalooraamat „Viktoriaanid” Suurbritannia ja Iirimaa Ühendkuningriigi kuninganna Vicotria valitsemisperioodi  aastast 1837 kuni tema surmani aastal 1901. Sellest lähtuvalt kutsutakse antud perioodi Suurbritannia ajaloos ka Victoria ajastuks ja inimesi, kes elasid 18. sajandil kuninganna valitsemisajal viktoriaanideks – inimesed kes toetasid ning viisid läbi kuninganna poliitikat erinevatel elualadel.

Wilsoni väga detailne ja asjatundlik teos ei käsitle detailset kuninganna enda elulugu, pigem just Suurbritannia 18.sajandi sisemisi ja välispoliitilisi protsesse ning tolleaegsete inimeste  elu-olu. Wilson ei ole piirdunud ainult faktidega – ta on lisanud käsitletavatele teemadele ka humaanse ja kriitilise aspekti, mis teeb lugemise nauditavaks, näidates meile ajalugu ka humaansest vaatevinklist. Raamat on äärmiselt interdistsiplinaarne ja käsitleb lisaks klassikalisele, poliitilisele ja majanduslikule suunale ka kõiki tolleaegseid elualasid, olustikke, olulisemaid sündmusi ja nende taustu (kultuur, haridus, muusika, kunst jne.).

Vaatmata väga põhjalikule ja laiale teemakäsitlusele on Wilson suutnud jääda keelekasutuse poolest (milles ka kindlasti on suur panus tõlkijatel ) lugejasõbralikuks, vältides liiga keerukat keelekasutust ja liigset akadeemilisust, mis tihti nii massiivsete ja detailselt ajalugu käsitlevate raamatute puhul kaasneb.

Wilsoni asjatundlikus ning interdistsiplinaarne lähenemine garanteerib lugejale huvitava käsitluse erinevate Victoria ajastu eluvaldkondade kohta, aga eriti sobib raamat kindlasti just neile, keda huvitab Suurbritannia, Euroopa ning maailma majanduslik ja geopoliitiline areng. Suurbritannia panus Euroopa ja tänapäeva maailma kujunemisele on olnud äärmiselt oluline ja Wilsoni teos „Viktoriaanid” aitab mõista ja avada telgitaguseid, miks meie maailm on hetkel selliseks kujunenud nagu ta on ja – kui suur osa sellel on olnud Briti Impeeriumil.

Head lugemist!

***

Ilmunud: Varrak, 2018

Tõlkinud: Aldo Randmaa, Tõnis Värnik. Värsid tõlkinud Peep Ilmet

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Riho Kiiber
Tallinna Keskraamatukogu vabatahtlik

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga