Baltasar Gracián „Käsioraakel ja ettenägelikkuse kunst“

„Käsioraakel ja ettenägelikkuse kunst“ kuulub maailmakirjanduse tõlkevaramu sarja.

Baltasar Gracián  oli 17. sajandi Hispaania “Kuldajastu“ (Siglo de Oro) ja barokiajastu kirjanik ja filosoof. Tema looming jagab õpetusi, toob näiteid (tihti teravmeelseid) ja kutsub lugejaid mõtlema. Graciáni mõttekatked ei taandu ainult õpetussõnadele. Ideede taga peitub kirjanikule omane stiil. Laused on lühikesed, otsekohesed ja vaimukad ning sisaldavad sõnamänge. Raamatus on 300 aforismi, mis on kirjutatud enam kui kolmsada aastat tagasi. Paljud arutlused ja tagamõtted on tänapäevalgi veel aktuaalsed.   

20. Inimene oma ajas. Ka erakordsed inimesed sõltuvad oma ajast. Mitte kõigile pole osaks saanud nende väärilist aega, ja paljudki, kellele see on osaks saanud, pole osanud seda kasutada. Paremat ajastut väärinuks mõnigi vääriline, kuid head pole kõikjalt võtta. Igal asjal on oma aeg – nii ka katsel midagi heaks teha. Tarkuse eelis seisneb aga selles, et ta on igavene. Kui nüüdne polegi tema sajand, siis paljud järgmised on ikka.

Tartu Ülikooli professori Jüri Talveti saatesõnas on välja toodud Graciáni elulugu ning tema loomingu ja stiili eripära.

***

Ilmunud: Tartu Ülikooli Kirjastus, 2019

Tõlkinud ja saatesõna kirjutanud: Jüri Talvet

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Birgit Kirsipuu
Sääse raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga