Emmy Abrahamson „Kuidas armutakse mehesse, kes elab põõsas“

Emmy Julia Carolina Kocula Abrahamson on Rootsi kirjanik, režissöör ja näitleja, kes on elanud Moskvas, Londonis, Amsterdamis ja Viinis. Aastast 2009. elab taas Rootsis.

Raamatu peategelane Julia on rootslanna, kes elab Viinis. Sattus ta sinna tänu oma kunagisele poiss-sõbrale. Suhe on nüüdseks läbi, kuid Julia on Viini jäänudki. Pärast kuid töötuna on leidnud ta Berlitzi tööpakkumise ja õpetab nüüd inglise keelt .

Et end kodus mitte nii üksikuna tunda, toob ta ükspäev varjupaigast kassi. Nii nad siis Optimusega elavad. Tüütuks muutunud töö, tagasihoidlikud sotsiaalsed suhted, luhtaläinud armastus, seebikad … Julial on ka unistus – hakata kirjanikuks. Traagika on selles, et kui tal tulebki pähe mõni jube haarav süžee, meenub talle, et keegi on selle enne teda juba ära kirjutanud. King või Golding või keegi muu. Pagan küll.

Ühel päeval, tehes enne oma uue õpilase – Austria suurima panga direktor – tundi pargipingil aega parajaks, istub keegi tema kõrvale. Mees on suur, tema silmad ja habe on suured, juuksed on tolmused, tema käed on mustad ja ta on paljajalu. Kodutu. Kuid sümpaatne. Väga sümpaatne, eriti kui kujutada teda ette puhaste riietega pärast üht korralikku küürimist. Ja jutt neil ka klapib. Kui Julia peab panka minema, ütleb kodutu mees, et ootab teda laupäeval kell 7 samas kohas. Ja kaob.

No kuulge – kodutuga kohtama? Kuid mida enam Julia mehele mõtleb, seda kindlam ta on, et läheb. Ja nii saavadki nad uuesti kokku. Üsna kiiresti areneb sellest sõprusest Beniga palju enamat.

Ja siis juhtub midagi. See midagi meenutagu kõigile, kui võimas on sõna jõud. Tagajärgedega silmitsi seistes on Julia nõutu – mida teha? Kahetsusest ja igatsusest üksi ei piisa. Midagi tegemata ta aga ei suuda, ehkki proovib. Elust on justkui üks suur tükk ära rebitud ja Julia peab tegutsema.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2018

Tõlkinud: Kadri Papp

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sille Ross
Pääsküla raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga