Silver Anniko “Rusikad: inimene on inimesele hunt”

Eesti kirjaniku ja ajakirjaniku Silver Anniko (1928-1982) romaan „Rusikad“ ilmus esmakordselt 1979. aastal. Kriitikute poolt ei võetud seda kuigi hästi vastu ja peeti kehvaks ajaviitekirjanduseks, rahva hulgas sai raamat aga äärmiselt populaarseks. Esialgne käsikiri ilmus kärbituna ja tsenseerituna. 2018. aasta väljaanne on aga terviklik, sisaldades ka neid 240 lk teksti, mis esialgu ilmunud trükist välja olid jäetud.

Uus väljaanne on üles ehitatud huvitavalt: kohe alguses on eraldi välja toodud üks kole sündmus, mis esialgses variandis leidis aset alles raamatu lõpus. Nüüd saame jälgida, kuidas lugu selles suunas kulgeb ja päris lõpus ka pisut sellest, mis sai edasi.

“Rusikad” sisaldab 832 lk ja võib-olla mõjub see mõne potentsiaalse lugeja jaoks pisut pelutavalt. Aga ei peaks! Lugu kulgeb ladusalt ja nauditavalt, kirjaniku stiil on väga loetav ja mõnus. Need peaaegu 850 lk edenevad kiiremini kui mõne raskema raamatu 200-300.

Raamat jälgib peamiselt kahe mehe elukäiku aastatel 1927-1944. Rein Kaarjas on ausa ja õiglase loomuga maapoiss, kes isa surma järel püüab kodutalu pidamisega hakkama saada. Joonas aga täpselt tema vastand – raske lapsepõlve kiuste on ta otsustanud saada jõukaks ning ta püüdleb heaolu poole iga hinnaga, kasutades ära inimesi enda ümber ja lõpuks sõna otseses mõttes üle laipade minnes. Nagu arvata võib, siis nende kahe elutee ristumine endaga midagi head kaasa tuua ei saa. Lisaks on aga raamatus veel palju teisi väga huvitavaid karaktereid. Kirjanik maalib hästi elutruu pildi tolleaegsest elust-olust, inimsuhetest, inimeste mõtetest ja tunnetest.

***

Ilmunud: Hea Lugu, 2018

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga