Amos Tutuola „Palmiveinijoodik ja tema koolnud veinilaskja koolnute linnas“

 „Palmiveinijoodik“ on Amos Tutuola esimene teos. Kusjuures, tegemist on esimese aafriklase kirjutatud inglisekeelse teosega, mis nägi ilmavalgust ka väljaspool Aafrikat. Seega on „Palmiveinijoodikut“ nimetatud ka Aafrika ingliskeelse kirjanduse sünniks.

Imehästi on raamatu tagakaanel lugu iseloomustanud Walesi kirjanik Dylan Thomas, kes ütleb, et see on: „kuratlik umbluujutt“.

Peategelaseks on Jumalate-isa-kes-suudab-siinilmas-kõike-korda-saata. Ta hakkas palmiveinijoojaks juba 10 aastaselt, seega staaži tal on. Tal oli ka oma veinilaskja, kes aga ühel ilusal päeval ära sureb. Siis aga meenub peategelasele vanainimeste jutt, et ega surnud kohe taevasse lähe, nad elavad enne seda veel mõnda aega kusagil siinilmas. Ja siis tuleb talle mõte minna oma ärakoolnud veinivalajat otsima. Võtab kaasa oma jujud (maagilised esemed, mille abil ta saab end kaitsta, näiteks enda kuju muuta – linnuks, kiviks, sisalikuks …) ja asub teele.

Nii ta käib, külast külla, linnast linna. Ühes linnas kohtub ta elava Jumalaga, teises käib Pääluupere juurest sinna meelitatud linnapea tütart päästmas (kes talle pärast päästmist ka naiseks antakse). Teekond on raske (Koolnute linna ei vii otseteed, vaid tuleb võidelda end läbi tihnikute). Rännates naisega koos, satub nende teele igasuguseid uskmatuid asju – kohtutakse Naeruga, Trummi, Laulu ja Tantsuga, üks Poolearuline titt jääb ette, mingid-keskid tegelased, kel on silmad põlve otsas … Truu-Ema ja tema vend – Punalinna kuningas Võta-ja-jäta … Kotielukad, Pimesulane, Röövvaim jne … päris laiahaardeline tegelaskond ja põnevad kohad ootavad lugejat ees.

Ühesõnaga – üks „kuratlik umbluujutt“, mis on vägagi mõnus lugemine!

Kirjastuselt Allikaäärne on  sarnase kujundusega raamatud, selliseid rahvajutuhõngulisi lugusid, ilmunud mitmeid: Ben Okri „Jumalaid hämmastades“, Markoosie Patsaugi „Küti harpuun“, André Gide „Maised toidud“ ja minu lemmik – Witi Ihimaera „Vaalaratsanik“. Kõiki neid soovitan väga! Minu lugemislauale ootavad teed veel kaks: Christopher Isherwoodi „Kohtumine jõe ääres“ ning Dylan Thomase „Üksteist lugu“.

***

Ilmunud: Allikaäärne, 2015

Tõlkinud Mathura

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sille Ross
Pääsküla raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga