Jevgeni Vodolazkin “Aviaator”

See on üks omanäoline raamat, mis räägib mehest nimega Innokenti Platonov, kes ärkab haiglavoodis ning ei saa esialgu üldse aru, kes ta on või mis temaga on juhtunud. Tasapisi hakkavad talle meenuma killukesed varasemast elust ja tuleb välja, et ta on sündinud aastal 1900. Aga aasta on parajasti ju 1999 ja mees on pealtnäha nii 30 aastat vana… Kuidas on see võimalik?

Selgub, et võimalik on see tänu 86 aastat tagasi aset leidnud salajasele eksperimendile. Nimelt külmutati mees Venemaa vangilaagris. Nüüd tuleb tal kohaneda sootuks teistsuguse elu ja ühiskonnaga. Seda kohanemisteekonda on äärmiselt huvitav jälgida, samuti lugeda Innokenti meenutusi temaga varasemalt juhtunust. Lugu on kohati väga kurb (eriti Innokenti meenutused elust vangilaagris), vahepeal käivad aga läbi ka üsna humoorikad momendid.

Raamatut on nauditav lugeda, väga head olustikukirjeldused, väga ehe, uskumatule teemale vaatamata usutav. Raamatu tagakaanel on kirjas, et „Aviaator“ on osaliselt inspireeritud kirjaniku mentori, viis aastat koonduslaagris veetnud Vene akadeemiku Dmitri Lihhatšovi mälestustest. Ilmselt annavadki just need päris mälestused palju ehedust juurde. Lugedes tekkis see tunne, mida suudavad tekitada ainult väga head kirjanikud: et viibid ka ise kõigi oma meeltega seal raamatus, tegevuse keskel.

***

Ilmunud: Postimees Kirjastus, 2019

Tõlkinud: Liivia Anion

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga