Mika Waltari „Riigi saladus: Marcus Mezentius Manilianuse üksteist kirja 30. aasta kevadest pKr.“

Romaani tegevus toimub 2000 aastat tagasi kristliku ajaarvamise alguses. Raamatu peategelane on roomlane Marcus Mezentius Manilianus, kes paneb oma kogetud sündmused ja tunded kirjadesse oma armastatule Tulliale, keda on kaua juba pikisilmi oodanud, kuid kes ei saabu nagu lubanud on.

Marcus on viibinud juba aasta Aleksandrias, kus tutvub sealses raamatukogus endeid ja ennustusi sisaldavate raamatutega, mis räägivad uue maailmavalitseja sünnist ja sellest, et juutidest saavad maailmavalitsejad. Tal tekib huvi tutvuda paasapühade aegse Jeruusalemmaga, mida valitseb hetkel Rooma prokonsul Pontius Pilatus. Mõte saab teoks ja laev asub Jeruusalemma poole teele. Päev, millal Marcus linna jõuab on väga tähelepanuväärne, sest juutide nõudmisel lüüakse risti Jeesus Naatsaretist.

Järgnevad romaani sündmused toimuvad neljakümne päeva jooksul, kus Marcus kohtub paljude meile juba ajaloost ja piiblist tuntud tolleaegsete isikutega. Kirjad armastatule jäävadki saatmata, sest elu võtab ootamatuid pöördeid. Romaan on autorile omaselt kirjutatud  mõjusalt ja kaasahaaravalt ning ajalootruult.

Romaani „Riigi saladus“ järg on romaan „Inimkonna vaenlased“, mille peategelaseks on Marcuse poeg Minutus.

***

Ilmunud: Varrak, 2016

Tõlkinud: Piret Saluri

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Eve Kaasik
Kännukuke raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga