Stephen King “Härra Mercedes”

Stephen King on üldiselt tuntud õuduskirjanikuna, seepärast on põnev teada, et temalt on ilmunud ka üsna teistsuguses stiilis raamatuid. Üheks heaks näiteks selle kohta on Bill Hodgesi triloogia, mille esimene osa kannab pealkirja “Härra Mercedes”.

Tegemist on põneva ja ladusalt kirjutatud krimisarjaga. “Härra Mercedes” saab alguse hirmuäratavast sündmusest: varahommikul seisavad sajad meeleheitel töötud inimesed järjekorras ja ootavad töömessi algust, kui äkitselt sõidab rahva sekka varastatud Mercedes. Kaheksa inimest saab surma, viisteist vigastada. Mõrvarit ei leita.

Möödub aasta, kuid vahepeal pensionile jäänud uurija Bill Hodges ei saa juhtunut kuidagi peast. Talle ei anna rahu, et mõrvar on vabaduses. Siis aga saabub talle kiri, kelleltki, kes nimetab ennast Mersumõrvariks. Kiri on pilkava tooniga, annab aimu, et selle saatja on Hodgesi juba mõnda aega jälginud, ja mis kõige hullem – seal on ähvardus veelgi hullemast kuriteost, mis peagi aset võib leida. Hodges asub tegutsema, lootes südamest, et vähemalt seekord mõrvar ta käest ei pääse.

Teos on huvitavalt üles ehitatud. Kui tavaliselt saame krimiromaanide puhul kurjategija teada alles lõpus, siis siin on see algusest peale selge. Peatükid on kirjutatud nii Hodgesi kui ka Mersumõrvari vaatepunktist. Ometi ei võta see teadmine põnevust üldse maha, pigem vastupidi – ääretult huvitav on jälgida uurija ja mõrvari vahelist kassi-hiire mängu, kuidas nad teineteisele üha lähemale jõuavad ja missuguseid plaane peavad.

Triloogia ülejäänud kaks osa on samuti ülimalt põnevad ja meisterliku ülesehitusega. Nendeks on “Mis hundi suus, see hundi oma” (olemas ka e-raamatukogus ELLU) ning “Valve lõpp” (olemas ka e-raamatukogus ELLU).

***

Ilmunud: Ajakirjade Kirjastus, 2015

Tõlkinud: Silver Sära

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga