Jean-Philippe Blondel „Pariis 6.41“

47-aastane Cecile sõidab esmaspäeva hommikuse 6.41 rongiga Troyes´st Pariisi. Troyes´selavad tema vanemad ja kuigi see on tüütu, tunneb ta kohustust neid aeg-ajalt vaatamas käia. Ta tõesti ei saa aru, miks ta tavapäraselt pühapäeval tagasi koju ei sõitnud … nagunii hakkasid vanemad tema veel üheks ööks jäämise žesti peale hoopiski kahtlustama tütre abieluprobleeme (mida ei ole).  Nüüd kiirustab ta koju, oma abikaasa, tütre ja töökohustuste juurde. Rong on üsna täis. On vaid üks vaba koht, Cecile´i kõrval. Miks kõigist võimalikest kohtadest just see ainukesena vaba on, mõtleb ta … kas ta on nii eemaletõukav? Haiseb?

Philippe sõidab hommikul 6.41 rongiga tööle. Tema pea on täis igasugu mõtteid. Ta on selles punktis, kus kõik tundub nagu mõttetu- abielulahutus, sõbra haigus, nooruspõlveunistustest üsna kaugelseisev töö … tahaks lihtsalt kaduda, kuhugi kaugele ja võõrasse. Oma mõtetes unustab ta peaaegu rongile minna, teadustaja viimase rongi väljumise teate peale ta siiski ärkab oma mõtteist ja astub rongi. Rongi uks plaksatab just täpselt tema selja taga kinni.

Cecile´ile meeldib rongi kinniplaksuvate uste heli. Sest see kuulutab, et saabumas on poolteist tundi aega iseendale – loed raamatut või ajalehte, surfad netis, uneled oma mõtetes, naudid aknast vaadet … Ja siis seisab tema istme kõrval kuju. Nojah, see on ju ainuke vaba iste. Cecile vaatab selle inimese poole. See on katastroof. See on Philippe Leduc. Philippe, keda ta pole 27 aastat näinud ja kellega on tal 27 aasta eest lühike suhe olnud. Ja selle lõpp ei olnud ilus.

Ja nüüd ootab neid ees poolteist tundi kõrvuti istumist rongis. Vaikus nende vahel on rõhuv. Mälestused muutuvad elavaks.

Pärast lugemist mõtlesin, et ega ju eriti midagi nagu ei toimunudki … Samas – nende kahe inimese mõtetes toimus ju tohutult palju! Ja kui palju me näeme iga päev enda ümber inimesi! – kõigil omad mured, rõõmud, mõtted, eesmärgid, mälestused ja unistused – nii täitunud kui mitte.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2017

Tõlkinud: Margot Endjärv

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Loe e-raamatukogust ELLU

Sille Ross
Pääsküla raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga