Jennifer Ryan “Chilbury naiskoor”

Romaani tegevus toimub Inglismaal, Chilbury külas 1940. aasta suvel. Peaaegu kõik külakese mehed on läinud sõtta ning kohalik laulukoor plaanitakse sulgeda kuni meeste tagasitulekuni. Siis aga saabub külla reibas lauluõpetaja Prim, kes otsustab luua uue koori – Chilbury naiskoori. Selgub, et just laulmine on suuresti see asi, tänu millele külakese naised raskel ajal toime tulevad ja millest suuresti lohutust leiavad.

Raamatu karakterid on toredad ja mitmetahulised, läbinisti negatiivseid siin peaaegu et ei leidugi. Näiteks üks, kes läbivalt kogu raamatu väga riukalikult oli käitunud, hakkas sündmuste arenedes nii mõndagi ümber hindama. Ja ka nii-öelda head ei olnud läbinisti head ega käitunud sugugi alati õigesti ega moraalselt. Leiame siit raamatust näiteks sümpaatse lesknaise proua Tillingi, kes on äsja oma ainsa poja rindele saatnud; 13-aastase Kitty, kelle unistuseks on lauljaks saada; Kitty 18-aastase kaunitarist õe Venetia; rikkusest unistava ämmaemanda preili Palfrey ja veel mitmesuguseid tegelasi, kellest enamik muutub ja areneb raamatu jooksul üsna märkimisväärselt.

Romaan ongi kirja pandud mitmete erinevate inimeste vaatepunktist ja vormistatud enamjaolt kas siis kirjade või päevaraamatu sissekannetena. Ajastu ja ülesehituse poolest tuleb kohe meelde teine natuke sarnane teos, “Guernsey Kirjandus- ja Kartulikoorepiruka Selts“. Kuid “Chilbury naiskoor” on karakterite ja sündmustiku poolest siiski täiesti omamoodi. Väga ladusalt kirjutatud, soe ja sümpaatne raamat, mis sobib ühtviisi hästi nii naistekate lugejale kui ka sellisele, kes neid eriti ei armasta.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2020

Tõlkinud: Ülle Okas

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Ketlin Rauk
Pääsküla raamatukogu raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga