Seppo Saario „Kuidas ma investeerin börsiaktsiatesse“

„Kuidas ma investeerin börsiaktsiatesse“ on tuntud soome investori Seppo Saario raamat börsiaktsiatesse investeerimise põhitõdedest. Raamatut on viimase trükiga täiendatud ja kaasajastatud, kuid 1984. aastal kirja pandud teesid on siiani aktuaalsed. Raamat ilmus Eestis esmakordselt 1990ndatel  ja sellest saati on teose  järgi raamatukogudes ja poodides olnud suur nõudlus. Eesti üks tuntuim väikeinvestor Jaak Roosaare meenutas ühes intervjuus, kuidas aastaid tagasi hoidis raamatukogust laenutud raamatut kaua enda käes, sest poodides seda müügil polnud. Huvi oli niivõrd suur ja teoses sisalduvad teadmised ülimalt väärtuslikud. Sarnaselt Jaak Roosaarele on Seppo Saario raamat inspireerinud ja aidanud investoreid paljudes riikides, sealhulgas Eestis. Usun, et aitab ja inspireerib siiani.

Mina olen börsile investeerinud 1,5 aastat. Idee selleks sain ma Jaak Roosaare raamatutest, kes omakorda nimetab Saariot üheks oma eeskujuks. Raamatu autor Seppo Saario on tegelenud börsil ettevõtete aksiate ostu ja müügiga juba aastakümneid. Ta kirjeldab raamatus detailselt oma õppetunde ja investeerimispõhimõtteid, mida ta on omandatud kogemustest õppinud. Raamatu ülesehitus on laias plaanis selline, et investeerimispõhimõtted ja õpetused on stukrureetitud, lahtimõtestatud ning näidetega illustreeritud. Viimast tihtipeale Helsingi börsi näitel, kuid näited saab väga lihtsalt üle kanda ka teistele börsidele, sealhulgas Tallinna Börsile. Näiteks soovitab Saario müüa ettevõtte aktsiad, kui seda teevad suuromanikud. Seda ka juhul, kui nad ei põhjenda oma valikuid. Nii juhtus eelmisel suvel, kui Baltika senine suurim omanik müüs sisulisi selgitusi jagamata enamik oma aktsiatest. Paar kuud hiljem kuulutati välja avalik aktsiate sooduspakkumine. Väärtpabereid müüdi turuhinnast madalamalt –  kuid see kukkus läbi, sest ostusoove polnud tehingu sooritamiseks piisavalt. Nüüdseks on aktsia hind võrreldes tolle ajaga kukkunud kolmekordselt.

Investeerimispõhimõtena soovitab autor luua endale enne börsil investeerimisega alustamist kindel strateegia. Näiteks – kas investeeritakse firmasse lühiajaliselt või pikaajaliselt, kas eesmärk on saada arvestavas osas dividende või panustada ainult väärtpaberi hinnatõusule. Ta märgib veel, et juhusel pole suurt mõju ja targad investorid ei tohiks juhusele loota. Lisaks on mõned põhimõtted, mis hoiatavad  inimest edukamaks saades koheselt kulutusi suurendama. Näiteks 37% USA miljonäridest ostab endale kasutatud auto. Igal kuul palgapäevast palgapäevi elades loob inimene endale varem või hiljem ise vaesuse, seda olenemata sissetuleku suurusest.

Ma usun, et raamatut on huvitav lugeda kõigil, kes huvituvad börside toimimisest ja investeerimisest, ja seda olenemata sellest, kas neil on eelnev kogemus või mitte. Juhul, kui inimene soovib investeerimisega alustada, annab raamatu läbilugemine talle suure eelise. Õppida saavad ka need, kes juba börsil tegutsevad. Seppo Saario tsitaadist: „Börsiturg meenutab väikeste poste jalgpallimängu, milles kõik mängijad jooksevad palli järele korraga“, saavad kõige  paremini aru need,  kes on juba börsile investeerinud.

***

Ilumunud: Äripäev 2016, 2020

Tõlkinud: Arno Kirt ja Olavi Teppan

Vaata leidumust e-kataloogis ESTER (2016)

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER (2020)

Aimur-Jaan Keskel
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga