Maggie O’Farrell „Käsi, mis hoidis mu käest“

See on ennekõike romaan emadusest ja emaarmastusest. Elina on just äsja saanud emaks. Ta ei tunne ennast kõige paremini, sest sünnitus oli raske. Õigupoolest ei mäleta ta sellest alguses mitte midagi. See tekitab temas hämmeldust, et ta alles oli rase ja kuidas tal nüüd järsku laps on. Tema füüsiline tervis ei ole ka kõige parem. Ajapikku tema seisund siiski paraneb, kuid ta tunneb, et kohati käivad asjad talle üle jõu. Ta on väsinud ning imestab, kuidas teised emad sellega hakkama saavad. Sellest hoolimata armastab ta oma last väga.

Kui Elina seisund läheb järjest paremaks, siis tema mehe Tedi oma muutub halvemaks. Isaks saamine toob tema mõtetesse mingid mälupildid, mis nagu poleks tema omad. Ta ei saa aru, mida see tähendab ning tõmbub perekonnast eemale.

Lisaks Elina ja Tedi loole saame kaasa elada ka Lexie’le. Lexie’le ei meeldi elu vanemate juures maal, vaid ta soovib minna Londonisse. Vastu vanemate tahtmist ta seda ka teeb. Ta tutvub mehega, kelle nimi on Innes Kent. Innes Kent tutvustab Lexie’le Londoni boheemlaslikku poolt ning neist saavad armukesed.

Lexie elu kulgeb aastakümneid varem kui Elina ja Tedi oma. Tollel ajal peale sõda oli tavatu, et naine elas kokku mehega, kellega ta ei olnud abielus. Samuti ei olnud tavaline, et naine töötas reporterina. Ammugi siis see, et vallaline naine jäi rasedaks ja tema otsus laps üksi üles kasvatada.

Pealtnäha on need lood nii erinevad, aga Lexie’t ja Elinat ühendab huvi kunsti vastu, emadus ja raamatu edenedes saab selgemaks, et ka midagi muud.

See oli huvitav raamat inimsuhetest. Armastuse ja kättemaksu nimel ollakse kõigeks valmis. Mõni ema võib oma isekuse ja valelikkuse tõttu lapse elu veel aastakümneid hiljemgi mõjutada. See oli huvitav, kaasahaarav ja kohati kurb lugemine. Autor suudab väga ilmekalt oma tegelaste tundeid ja mõtteid edasi anda. See haarab kaasa ning ei lase lahti.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2020

Tõlkinud: Külli Seppa

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär
Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga