Michelle Marly “Mademoiselle Coco ja armastuse parfüüm”

Aastaks 1919 on vaest päritolu Gabrielle “Coco” Chanel Pariisi kõrgseltskonnas tuntud moelooja. Tema elu armastus, inspiratsioon ja teatud laadi äripartner Arthur “Boy” Capel saab aga autoõnnetuses traagiliselt surma, misjärel Coco langeb täielikku masendusse. Parima sõbranna Misia Serti innustusel suunab Coco tähelepanu oma meelte turgutamiseks aga omaenda lõhnaõli loomisele. Seda olid Boy ja Coco viimasena ühiselt planeerinud ja seega oleks Boy seda tahtnud. Lõhnaõli oleks mõeldud vaid Coco parimatele klientidele jõulukingiks. 

Erilise parfüümi otsingutel õpib Coco François Coty keemialaboris lõhnu eristama, satub virtuoosse helilooja Igor Stravinski käte vahele ning ei jää hingeliselt puudutamata ka Dmtri Romanovist. Lisaks saab Coco vene seltskonnas viibides materjali oma uue rõivakollektsiooni jaoks. Muidugi õpib Coco sel teekonnal ka oma armastatu ootamatu lahkumisega toime tulema. Viimaks saab meeliülendav lõhn valmis ning nagu arvata võib, kujuneb Chanel no 5-st sensatsioon.

Coco lugu on kirjutatud väga sujuvalt, tegevuse vahele on põimitud ohtralt kirjeldusi, mis lennutavad lugeja sumedasse Veneetsiasse ja suurepärase arhitektuuriga Nizzasse, rääkimata muudest veetlevatest paikadest, arvukatest tänavatest ja kohvikutest. Eriti meeldiv on raamatut lugeda neil, kes on ise ka neis Prantsusmaa kaunites kohtades viibinud. Kuigi see on kahtlemata kuulsaima parfüümi sünnilugu, siis kindlasti on see ka mõnus armastuslugu, kusjuures kumbki osa ei jää domineerima, vaid on meisterlikult tasakaalustatud. Soovitan seda lugeda kõigil neil, keda vähegi huvitab moe- ja ilumaailm ning kes ei pelga kirge. Kuna raamat sisaldab tõetruud biograafilist materjali, siis on see ka hea pilguheit 20. sajandi esimese poole (kõrgseltskonna) ellu.

***

Ilmunud: Tänapäev, 2020

Tõlkinud: Krista Räni

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sandra Kingisepp

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga