Vambola Lillemäe “Vändra metsas Pärnumaal”

Vahel meenutavad vanemad inimesed (olgu see siis sünnipäevalauas või muidu koosviibimisel) ühte koma teist oma nooruspõlvest ja räägivad lugusid teiste vägitükkidest, mida nad on ise kuskilt kuulnud ning mis on neile meelde jäänud oma naljakuses või kummalisuses. Taoline mõnus, vana, muhe ja kohati terav huumor tõsielust, mis levib põlvest põlve, suust suhu, on ka selle raamatu kaante vahele kirja pandud. Mõni jutt raamatus võtab kõva häälega naerma, mõni paneb muigama, mõnda on lihtsalt huvitav lugeda. Iga lugu on isesugune. Lugeda saab näiteks Johann Voldemar Jannsenist kui Eesti esimesest lendurist, krahv Sanderi suurest ihnusest, sellest kuidas C. R. Jakobson väravapulkasid läbi saagis, miks oinale kasukas selga aeti jne.

Tegu on sisuliselt „Vändra kandi antsakad lood“ järjega. Seega – kui see veel lugemata, siis tasub piiluda. Samas, kui ka ei ole lugenud, siis pole sellest midagi – raamatuid annab eraldiseisvalt lugeda.

Lood on kokku kogunud Vambola Lillemäe, kelle huvitav elulookirjeldus on raamatu lõppu lisatud.

Toas, kus Juss oma nime ja religiooni teemadel arutas, oli rahvast rohkem, sealhulgas ka valla partorg. See küsis otsekohe, mis nime kodanik endale võtta tahaks. Talle meeldis hirmsasti Jussi usuvastane jutt. Juss seletas, et ega siin midagi keerulist ei ole. Kui loeks eesnime Juhan tagurpidi, oleks uus, sobilik venepärane nimi olemas.

***

Ilmunud: Kadmirell, 2020

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Helen Reiser

Kalamaja raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga