Romet Vaino “Peegel karu silmades”

kaas

Romet Vaino „Peegel karu silmades“ on kokku pandud ajakirjas Edasi ilmunud artiklitest. See on Edasi raamatusarja „Iga tekst on lugemist väärt“ teine raamat.

Romet viib lugeja endaga Eesti metsikusse loodusesse rabasid avastama. Teda paeluvad enim sellised kohad, mis pole rahva seas kuigi tuntud ning pakuvad rahu ja vaikust. Just vaikus on autorile väga oluline, sest ta tunneb, et mürareostus on saamas aina suuremaks probleemiks ja loodus on koht, kuhu selle eest põgeneda saab. Rabarahus tunneb hoopis teistsuguseid lõhnu, maitseid ja hääli kui linnakeskkonnas.  

Inimene on lõhnade maailmas nagu pime, kes on kaotanud tunnetuse oma näpuotstes. Loodusmaastikud on selles valguses justkui punktkiri, milles suudame sõrmedega kohmitsedes fikseerida vaid üksikud häälikud. (Lk 128–129)

Kiidan väga mõnusat ja kujundlikku kirjastiili tänu sellele ärkas loodus trükipaberil tõesti ellu ja haaras endasse. Olles ise Rometiga ka päriselt rabamatkal käinud, võin kinnitada, et hea jutuvestja on ta ka päris elus. Seetõttu julgen väita, et tegemist on väga hea matkajuhiga, kes sütitab huvi looduse vastu. Kes aga õue minna ei taha, saab toreda elamuse ka raamatust lisaks jutukestele on teoses ka imekaunid pildid rabast erinevatel aastaaegadel.

***

Ilmunud: Rahva Raamat, 2020

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sigrid Sünd

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga