Ragnar Jónasson “Lumepimedus”

“Lumepimedus” on “Pimeda Islandi” sarja esimene raamat. Tegevus toimub Siglufjörđuris, mis on idülliline ja vaikne kaluriküla Põhja-Islandil ning kus ei toimu suurt midagi. Ari Thór Arason on algaja politseinik, kellele on just pakutud sinna vaiksesse külla kaheaastast lepingut. Ari on üllatunud, et talle sinna tööd pakutakse, aga arvestades majanduskriisi ei julge ära öelda. Mis siis, et ta on just oma tüdruksõbra Kristiniga kokku kolinud.

Ari saabub kohale ning püüab aru saada, kas ta tegi ikka õige valiku. Kogu aeg sajab lakkamatult lund ning noormehel on tunne, et see matab ta lõpuks enda alla. Ta tunneb ennast külas, kus kõik tunnevad ja teavad kõiki, võõrana, kes ei kuulu sinna. Samuti on tööl üsna igav. Kuni ühel päeval leitakse teatrist surnult eakas kirjanik ning oma aiast noor poolalasti, teadvusetu ja verest peaaegu tühjaks jooksnud naine. Ari asub koos kolleegidega neid juhtumeid uurima. Tal ei ole kerge võõrana uurida kohaliku kogukonna kohta, kus kõik teavad kõiki. Lisaks sellele mõtleb ta pidevalt oma suhteprobleemidele.

See krimiraamat on aeglase kulgemisega. Natuke raske oli alguses sisse elada, aga lõpuks oli võimatu käest panna. Kõik see lumi ja lumelaviinid, mis küla lõksu jätavad, võib tekitada klaustrofoobiat. Pean tunnistama, et minu puhul tekkis vastupidine efekt. Mulle meeldib lumi ja ma ootan, millal see siin maha sajab. Lumi muudab asjad mõnusamaks. Lugedes tekkis mul tunne, et olen ise ka seal kohal. Niivõrd reaalselt kirjeldab autor lund ja lumesadu.

Mulle meeldis raamatu pingeline õhustik. Samas tundub, et kirjanikul on veel arenguruumi, sest paljudel tegelastel oli isa noorena surnud ja elanud Taanis. Tundus, et kirjanik kordab ennast. Oleksin eelistanud tegelastele natuke erinevamaid taustu. Sellest hoolimata oli tegemist mõnusa krimkaga, mida sattusin lugema õigel ajal. Õues möllas tugev tuul ning mina olin teetassi ja raamatuga mõnusalt soojas toas diivanil. Igatahes soovitan neile, kes soovivad aeglasema kulgemisega rahulikumat krimi. Raamat ei ole ka liiga jõhker. Jään ootama sarja järgmist osa.

***

Ilmunud: Eesti Raamat, 2020

Tõlkinud: Piret Lemetti

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Triinu Rannaäär

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.