Lisa Genova “Siiski veel Alice”

Alice Howland on ambitsioonikas, lugupeetud ja karjäärile pühendunud naine. Ta töötab mainekas ülikoolis psühholoogiaprofessorina. Ehkki töö on tema elus esiplaanil, ei ole ta unarusse jätnud ka oma armastavat meest ja kolme täiskasvanud last. Samuti leiab ta aega enda füüsilise tervise eest hoolitsemiseks. Tundub, et pea viiekümneaastasena on ta saavutanud kõik, millest unistanud… Ometi teeb miski talle muret. Unustamine ja hajameelsus on hädad, mis tänapäeva kiire elutempo juures tabavad ka noori inimesi, aga Alice’i elu hakkavad need järjest tihedamini segama. Suunataju kaotamine igapäevasel jooksumarsruudil, sõnade unustamine ettekannet tehes… Selliseid juhtumeid aina kuhjub ja lõpuks pöördub Alice arsti juurde. Seal selgub kohutav tõde, mis terve tema ja ta lähedaste elu pea peale pöörab – tal on Alzheimeri tõbi. See on halastamatu haigus, mis süveneb hirmuäratava tempoga ja hävitab muudki, kui Alice’i aju.

„Mu eilsed kaovad ja homsed on ebakindlad, nii et mille nimel ma õigupoolest elan? Ma elan iga päeva nimel. Elan hetke nimel. /…/ Aga see, et ma tänase mõnel homsel päeval unustan, ei tähenda veel, et ma poleks tänasest iga silmapilku elanud. Ma unustan tänase, aga see ei tähenda, et tänasel poleks tähtsust.“ Lk 253

Alzheimeri tõbi ja teised neuroloogilised probleemid on arvestades inimeste aina kõrgemat eluiga kahjuks üsna levinud. Küll aga seostatakse mäluhäireid tavaliselt just eakate inimestega – seetõttu oli peategelase lugu väga šokeeriv ja südantlõhestav. Kui mõne raamatu sisu ununeb muude elutoimetuste kõrval juba paari päevaga, siis see on lugu, mis jääb pikaks ajaks kummitama. Eks ole ju endalgi kokkupuuteid vanemate sugulastega, keda mäluprobleemid kimbutavad. Seetõttu tuleb ikka ja jälle endale (ja teistele) meelde tuletada, et aeg ei ole piiramatu ressurss ning oma lähedaste jaoks tuleb aega leida.

Raamatu põhjal on 2004 aastal ilmunud ka film, mille peaosa mängib Julianne Moore.

***

Ilmunud: Kunst, 2016

Tõlkinud: Marge Paal

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

Sigrid Sünd

Eestikeelse kirjanduse osakonna raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.